Tudomány

Ezért bújik el holnap a Nap

A szerencsés arányoknak köszönhetjük az egyik legszebb, és "legfélelmetesebb" égi jelenséget, a napfogyatkozást. Holnap ízelítőt kapunk belőle.

A Hold és a Nap mérete között több nagyságrendnyi különbség van, csillagunk 400-szor nagyobb a Holdnál. Mégis, az égbolton csaknem ugyanakkorának látszanak, aminek oka, hogy éjjeli kísérőnk 400-szor közelebb van hozzánk, mint a Nap. Ennek köszönhetjük, hogy a Földről nézve ennyire látványos a napfogyatkozás. 

Arról van szó, hogy a Hold a Föld és a Nap közé kerül, amitől árnyéka bolygónkra vetül. Vagy ha jobban tetszik, innen nézve teljes egészében kitakarja a Napot. Ez a teljes napfogyatkozás, és ekkor figyelhető meg a Nap koronája, amit egyéb esetben a csillag fénye teljesen elnyom. Ha egy ugyanekkora hold a Földtől távolabb keringene, legfeljebb gyűrűs napfogyatkozásban gyönyörködhetnénk, ha pedig lényegesen közelebb esne, eltűnne mögötte a korona fényes gyűrűje. Ritka jelenség, és csak mintegy 100-200 kilométeres sávból figyelhető meg, elméletileg lehetséges leghosszabb ideje 7,5 perc, de nagyon ritkán ilyen “hosszú”. Teljes napfogyatkozást 1999-ben láthattunk, a következő 2081-ben lesz. 

Ez a jelenség lesz látható péntek délelőtt az Atlanti-óceán felett, míg Magyarországon részleges napfogyatkozásban gyönyörködhetünk. Ebben az esetben a Hold csak a napkorong egy részét fedi el – esetünkben 60 százalékát – ám sokkal nagyobb, több ezer kilométeres sávból látható. Ide kattintva a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapján megnézheti, hol és mikor érdemes kémlelni az eget, valamint hova érdemes elmenni, hogy az élmény még maradandóbb legyen.

Démonok és halott gyerekek

Hasonló elv áll a holdfogyatkozás hátterében is, ám ilyenkor a Föld áll közé és a Nap közé, “mi” árnyékoljuk be. Teljes holdfogyatkozásnál az égitest vöröses fényben izzik, amit a bolygónk légkörén átszűrődő fény okoz. Ezt nevezik vérholdnak, számtalan hiedelem, babonaság szövődött köré az évezredek során, és persze mindegyik baljós előjelnek tekinti. Ha pedig két éven belül négyszer is vérré válik a Hold, az már a világvégét vetíti előre – a rossz hír, hogy épp egy ilyen időszak kellős közepén vagyunk.

Természetesen a napfogyatkozás sem jelent semmi jót, hiszen különböző valós és természetfeletti lények falják fel minden élet forrását, de a leghorroisztikusabb magyarázatot a magyar hiedelmek közt találtuk, kereszteletlenül elhunyt gyerekekről van szó… Reménykedjünk, pénteken nem kelnek ki halott gyerekek sírjaikból, démonok és farkasok sem lepik el az eget.

Csak megfelelő védelem mellett!

A fővárosból nézve március 20-án, 9:39 perckor kezdődik a fogyatkozás, a csúcsot 10:48-kor éri el. Ekkor a Napkorong 58,4 százaléka lesz takarásban, a napfény mennyisége érezhetően csökkenni fog, a jelenség pedig szabad szemmel nézve is ideális látványt nyújt. A legközelebbi “száraz pont”, ahonnét Napunkat teljes sötétségbe burkolózva látnánk, a Feröer szigetek, de minél közelebb van valaki a teljesség sávjához annál látványosabb lesz.

Az MCSE nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a napfogyatkozás óvatlan megfigyelése nagyon veszélyes, maradandó szemsérülést, vakságot okozhat. Ne nézzünk a Napba se távcsővel, se szabad szemmel, se videokamera vagy fényképezőgép keresőjén keresztül. Szabad szemmel kísérve a folyamatot mindenképp megfelelő szűrőre van szükség, ami ideális esetben egy speciálisan erre a célra készült szemüveg vagy hegesztőszemüveg, de túlexponált negatívval, kormozott üveggel senki ne próbálkozzon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik