Tudomány

Jósnőhöz ment, kizárták a pártból

Jósnő (Jósnő)
Jósnő (Jósnő)

Minden gondolata a párt volt K. Mátyásnénak 1959-ben, mégis jósnőnél járt, és ezt a hibát nem bocsátották meg neki. Bár félő volt, hogy kizárásával végleg elvész a "bibliai idézetek" mocsarában...

K. Mátyásné történetét Tóth Eszter Zsófia dolgozta fel az Archívnet.hu-n. Bemutatásával egy célunk van: felvillantani egy apró szeletet a kommunista Magyarország ma már szerencsére távoli, agyrémnek tűnő mindennapjaiból.

Politikai képzettsége hiányos

A vallásosság, a jósoltatás, mint irracionális alapokon nyugvó hiedelmek nem fértek meg a kommunista ésszerűséggel. Az állam, mint az élet minden területét irányító hatalom, ebbe is beleszólást követelt, és büntette azt, aki jósnőhöz járt. Mint a Budapesti Harisnyagyár formázóműhelyében dolgozó K. Mátyásnét a III. kerületi pártbizottság 1959-ben. Sőt, még munkatársait is elvitte a jósnőhöz, akiket az már nem fogadott, hanem “spiritiszta paphoz” küldött.

A “vádlottat” ugyan szocialista emberré nevelhetőnek tartották, de “politikai képzettsége hiányos, és agitációjában igen komoly és káros hibákat követ el. Krisztus nevében és bibliai idézetekkel agitál, amely nem összeegyeztethető párttagságával. K.-néval foglalkoztak, sajnos eredmény nélkül. Ezek után járt még jósoltatni, sőt másokat is belevont ebbe. Ezért az alapszervi vezetőség javaslata K.-né elvtársnő pártból való kizárása” – áll a harisnyagyár taggyűlésének jegyzőkönyvében.

Fotó: Thinkstock

Hibás nézetekkel nem lehet párttag

K. Mátyásné nem tagadta tettét, belátta, hogy hibázott: “azonban férje ott akarta hagyni és nagyon el volt keseredve, ezért keresett valami vigaszt a jósoltatásban”. “Belátja, hogy nagyon súlyos hibát követett el, de még ma is minden gondolata a párt, és kéri, hogy tekintsenek el helytelen cselekedetétől.” K. Aranka, a gyár párttitkára azonban hajthatatlan volt: “K.-né árt a pártnak, nem tud megfelelően, politikusan agitálni, tanulni nem akar, nincs fejlődési lehetőség, egyetért a javaslattal”. Magyarul a kizárással.

Egy másik felszólaló filozofikusabb oldalról közelített: “személyi kérdéseket félretéve a marxista elmélettel összeegyeztethetetlen bibliai idézetekkel agitálni. Ha egy kommunista már olyan fejlett, hogy meg tudja magyarázni a vallás keletkezését, annak okait, az helyes, de így a legnagyobb mértékben helyteleníti. Véleménye szerint vallási szellemben nevelkedett, ettől még nagyon megbecsült dolgozója lehetne a társadalomnak, de hibás nézetekkel a pártnak tagja nem lehet senki”.

Krisztus nevében agitált

A tucatnyi felszólaló egy része védelmébe vette K. Mátyásnét. Felmenteni persze ők sem próbálták, de a kizárást túl durva büntetésnek gondolták, figyelmeztetést, megrovást és próbaidőt javasoltak. Azzal érveltek, hogy a kizárással K. Mátyásné elveszne a párt számára és félő, hogy elmerülne a “bibliai idézetek” mocsarában. A taggyűlés végül 10-10 arányban szavazott, nem jutott dűlőre, így a végső döntést a III. kerületi pártbizottság hozta meg.

“A kerületi Párt Végrehajtó Bizottság 1959. február 12-én úgy döntött, hogy K. Mátyásné ügyét a pártból kizárásban hagyta jóvá. Krisztus nevében bibliai idézetekkel agitált, vallási szektás nézeteket terjesztett. Jósnőhöz járt, ahová a dolgozó társait is magával vitte. A vele való többszöri foglalkozás dacára nem változott. Ezen magatartása nem egyeztethető össze a párttagsággal. Kérjük ezt a taggyűlésen közölni és K. Mátyásnétól a tagsági könyvet elkérni.”

Nem tudjuk, hogyan alakult K. Mátyásné további sorsa, bár az MSZMP-ből való kizárás bélyegét nyilván végéig magán viselte. Tóth Eszter Zsófiának K. Mátyásné két volt kollégája is mesélt arról, hogy jártak életükben halottlátónál vagy jósnál. Ezeket az interjúket itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik