Tudomány

Parányi nanovirágokkal gyógyítanák a rákot

nanovirág (nanotechnológia, nanorészecske, nanovirág, rák, gyógyítás, kezelés, technológia, tudomány, )
nanovirág (nanotechnológia, nanorészecske, nanovirág, rák, gyógyítás, kezelés, technológia, tudomány, )

Egy amerikai kutatók által kidolgozott új módszer forradalmi áttörést hozhat a rosszindulatú daganatok gyógyításában.

Egy amerikai tudóscsoport olyan „nanovirágok” kifejlesztésén dolgozik, amelyek segítségével az eddigieknél hatékonyabban gyógyíthatnák a daganatos megbetegedéseket. Az orvosok régóta tudják, hogy a rák kezelésének egyik legjobb módja a hipertermia, vagyis a hőterápia. A gond csak az, hogy ez a módszer az egészséges szövetekben is kárt tehet – ezért is lenne fontos egy olyan technológia kidolgozása, amely lehetővé tenné a pontosan célzott, csak a beteg sejteken ható kezeléseket.

A célzott hipertermiás kezeléseket már ma is világszerte használják az orvosok, de egyelőre csak a bevett terápiák – mint a műtét, a kemoterápia vagy a sugárkezelés – kiegészítőjeként. A benne rejlő további lehetőségeket viszont széles körben vizsgálják a kutatók, akik a mikrohullámos kezelésektől az infraszaunákig számos különféle módszerrel kísérleteznek.

Mágneses mezővel stimulálnák a nanorészecskéket

A New Hampshire-i Dartmouth College tudósai most egy, a fentieknél potenciálisan jobb stratégiával rukkoltak elő. Apró fém nanorészecskéket fecskendeznének a páciensek véráramába, amelyeket aztán váltakozó mágneses hullámokkal forrósítanának fel.

A kutatók az Applied Physics Letters című folyóirat legfrissebb számában tették közzé kutatási eredményeiket. Elképzelésük felettébb ígéretes – igaz, fennáll a veszélye annak, hogy a túlmelegedő nanorészecskék az egészséges szövetet is károsíthatják. „A ma kapható, hipertermiás kezelésekre is használható részecskék többsége jól reagál a magas frekvenciájú, erős mágneses mezőkkel való melegítésre, de sajnos csak bizonyos határok között” – írta közleményében Fridon Shubitidze, a Dartmouth mérnöki karának docense, aki maga is részt vesz a technológia kifejlesztésében.

A Dartmouth szakembereinek célja, hogy olyan naorészecskéket fejlesszenek ki, amelyek viszonylag alacsony energiájú mágneses mezőkkel is stimulálhatók. „Az általunk használt anyagok, ha nanaoméretűre zsugorítjuk őket, számos különféle módszerre felmelegíthetők – magyarázta Shubitidze. – Például a részecskék mágneses erőterekkel való mozgatásával, forgatásával, vagy a mágnesezettségük megváltoztatásával is.”

Gyógyítanak a táncoló virágok

A kutatók szerint van rá lehetőség, hogy olyan méretű, formájú és anyagösszetételű nanorészecskéket hozzanak létre, amelyek ideálisan reagálnak az alacsony frekvenciájú mágneses stimulálásra. Ilyenek lehetnek a címben említett „virágok” is, amelyek sziromszerű nyúlványai a változó mágneses mező hatására apró propellerként funkcionálnak, folyamatosan forgásban tartva a részecskéket. A saját tengelyük körül pörgő részecskék a fellépő súrlódás hatására hőt generálnak, így képesek felmelegíteni a közelükben lévő rákos sejteket.

A tudósok szerint az új módszer olyan daganatok kezelésére is alkalmas lehet, amelyeket eddig nem tudtak hatékonyan gyógyítani. „A segítségével olyan tumorokra is kiterjeszthetnénk a hiopertermiás kezeléseket, amelyeket eddig hiába próbáltunk elérni – írta a tanulmányban Shubitidze. – Így lehetségessé válnanéhány olyan, nehezen gyógyítható rák kezelése is, mint a hasnyálmirigy vagy a végbéldaganat, anélkül, hogy kárt tennénk az egészséges szövetekben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik