Tudomány

Egymillió német nőt erőszakoltak meg

Recseg-ropog a mítosz, miszerint az amerikai katonák "úriemberként" vonultak végig fél Európán a II. világháború alatt.

A II. világháborúban már nyoma sem volt az első világégés idején tapasztalható lovagias szellemnek. A civilek ellenelkövetett erőszak elképesztő méreteket öltött, a minkét oldalra jellemző terrorbombázással pedig gyakorlatilag intézményesült. A németek borzasztó kegyetlenségeket követtek el a megszállt szovjet területeken, és persze a nem maradt el a Vörös Hadsereg bosszúja sem, amikor fordult a kocka.

Rablás, gyilkosság, nemi erőszak

Nem is csináltak belőle titkot. Sztálin a szovjet katonák brutalitását panaszló baráti Jugoszláviát is azzal utasította el: a katonának joga van elvenni, ami jár neki. Dübörgött a propaganda is: „Ha megöltél egy németet, ölj meg még egyet!”, „Tegyétek magatokévá a büszke német asszonyokat!”. Tömeges volt az erőszak lengyel területeken is például, legfeljebb őket nem lőtték agyon a megbecstelenítés után, mint sok német asszonyt.

Ehhez képest az amerikai katonákat úriembereknek tartjuk, róluk még csak hasonló kép sem él a köztudatban. Pedig van miért szégyellniük magukat nekik is. A háború végére közel 1,6 millió amerikai katona nyomult Németország területére egészen az Elbáig, ahol találkoztak a szovjet hadsereggel. Eközben és az ezt követő hónapokban összesen több 100 ezer, egyes becslések szerint egymillió német nőt erőszakoltak meg a felszabadító hadseregek katonái – írja a Múlt-kor.hu.

<br />Amerikai katonák partra szállnak Normandiában (Wikipedia)

“Listázták” a lányokat

Kathrine és 18 éves húga, Charlotte a szomszéd szekrényébe bújt az amerikaiak elől, de megtalálták őket, és hat katona követett el rajtuk erőszakot 1945 márciusában. „Nyolc lányt és asszonyt erőszakoltak meg, némelyiküket a szüleik szeme láttára – írta Ramsau település plébánosa. Haag an der Amper falucska katolikus papja: „az előrenyomulás legszomorúbb pillanata volt, amikor három nőt becstelenítettek meg az amerikaiak. Egyikük férjes asszony volt, a másik hajadon, míg a harmadik áldozat egy még ártatlan 16 és fél éves leány. Az erőszakot részeg amerikai katonák követték el”.

A moosburgi plébános: „a katonai kormányzat rendelkezése értelmében minden egyes ház ajtajára ki kellett szegezni a bent lakók nevét és korát. A rendelet eredményét nem nehéz elképzelni… Összesen tizenhét leány és nő került kórházba, miután a katonák szexuálisan zaklatták őket, sok esetben nem is egyszer.” A források szerint a legfiatalabb áldozat 7 éves volt, míg a legidősebb 69.

Nem voltak sokkal jobbak

Miriam Gebhardt történész a napokban megjelent könyvében 190 ezerre teszi az amerikai katonák által megerőszakolt német nők számát. Állításait főleg bajor papok 1945 nyarán készült beszámolóira alapozza, akik a münchen-freisingi érsekség kérésére abban az időben nyilvántartást vezettek a szövetségesek előrenyomulásáról és tetteiről. Ezeket a dokumentumokat néhány évvel ezelőtt tették nyilvánossá.

Bár a 190 ezres szám egy nagyon “laza” becslés a szerző részéről, ám mindenképp még jobban aláássa az utóbbi években döntögetett tabut: a „hős és becsületes amerikai megszállók”, nem voltak sokkal különbek szovjet társaiknál. Templomokat gyújtottak fel szerte Európában, olasz civileket gyilkoltak meg, német hadifoglyokkal végeztek, s egész Franciaországban nőket becstelenítettek meg…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik