Tudomány

Poénnak szánták, mindenki elhitte a kamu-CGI-oldalt

David O'Reilly és Kim Laughton művészek összedobtak egy tumblr-blogot, amelyen a leírás szerint csupa tökéletesen fényképszerű, de igazából CGI-technikával készült képet posztoltak. Több híroldal, például a Huffington Post, a Mirror, a Sploid és az ASAPScience is írt róluk, arról áradozva, ezek tényleg olyanok, mint egy jó fotó, micsoda technikai bravúrt láthatunk - hát nem. Ezek tényleg fényképek voltak - írja a Gawker.

Miután a viccoldalukkal hirtelen mindenki foglalkozni kezdett, O’Reilly kiírta a Twitterére, hogy azt hitte, mindenkinek leesik, hogy ez csak egy poén. Kitett egy olyan fotót is, amin még az árnyéka is látszik, nyilvánvalóvá téve, hogy ez csak egy értelmetlen fotó, nem művészet.

Noha bocsánatot kért minden virtuáliseffekt-művésztől, akinek ezentúl irreális elvárásoknak kell megfelelnie, azt is megjegyezte, hogy a grafikusvilágban mostanában mindenki a hiperrealisztikus ábrázolástól van elájulva, és a szakmának sem tesz jót, hogy túl komolyan veszi magát. És tényleg: csak keressenek rá valami olyasmire a Google-ön, hogy “nem fogják elhinni, hogy ezek nem fotók”, ezernyi ilyet fognak találni. Például a CNN-en is.

De már két éve is viszonylag komoly érdeklődést tudott kiváltani a hiperrealisztikus festészet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik