Tudomány

Hóval jön a márciusi tél

havazás (havazás)
havazás (havazás)

Telet idéző napok jönnek erős széllel, hajnali mínuszokkal, a szerencsések még havat is láthatnak. Megijedni azért nem kell, az ítéletidő elmarad.

Tavasz lévén az időjárásról szóló hírek a napokban várható havazást emelik ki. A média nyilván rájátszik a 2013-as, március közepén tomboló hóvihar emlékére. Az igazság viszont az, hogy bár az “igazi tavaszra” picit még várni kell, az ítéletidő minden bizonnyal elmarad – nyugtat meg mindenkit Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

A hó csak megmutatja magát

Egy csapadékot hozó mediterrán ciklon érkezik fölénk, ami a magasban örvénylő hideg légréteg miatt igencsak vegyesen ér majd földet. Elsősorban délen és keleten várható jelentősebb mennyiségű eső, hó, havas eső. A hajnali fagyokat viszont napközben minimum 4-5 fok követi, vagyis az esetlegesen lehulló hó azonnal el is olvad, összefüggő hótakaró sehol nem alakul ki. A csapadékmentes északi, északnyugati területeken 7-8 fokot is mérhetünk.

Legfeljebb a hegyekben fordulhat elő, hogy valaki havas tájra ébred, de ott is csak pár óráig gyönyörködhet a látványban. A ciklon szombaton hagy el bennünket, de már csütörtöktől viharos szelek jönnek, a hétvégén esetleg a Dunántúlon tapasztalhatunk csapadékot. Hétvégére az ország legnagyobb részén kitisztul az ég, ami viszont telet idéző hajnalokat okoz.

Március 2013-ban:

Utolsókat rúgja a tél

A felhők ugyanis üvegházként működnek, nem engedik elszökni a talajról távozó hőt, amivel tovább “fűtik” a felszínt. Ha tiszta az ég, ez a hatás nem érvényesül, ezért a lehűlés. Ameddig ma a meteorológus megalapozott előrejelzést adhat, maradnak a hajnali fagyokkal kezdődő, majd pluszba forduló napok a jövő hét közepéig. Ez az idő pedig teljesen átlagosnak számít így, március elején.

Ami utána jön, az már leginkább a “tudományos becslés” kategóriája, azaz a korábbi évek tapasztalatai alapján felállított előrejelzés. Az Időkép.hu így felállított 30 napos előrejelzése szerint a hajnali fagyok a napéjegyenlőség, azaz március 20. után szűnnek meg, a nappali hőmérséklet pedig már a hónap közepére tíz fok fölé emelkedhet. Mivel az időjárást számtalan, folyton változó tényező alakítja, biztosat nem mondhatunk. Valószínű azonban, hogy a mostani szeles, hűvös, havas pár nap lesz a tél utolsó lehelete.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik