Tudomány

Így nézne ki a világ pusztulása

Egy hatalmas aszteroida felszántaná a földfelszínt, soha nem látott lökéshullámmal és tűzesővel törölné el a földi életet - íme, a videó.

A NASA adatai szerint 1994 és 2013 között 556 kisebb aszteroida vette célba a Földet, ám többségük megsemmisült a légkörben. Ami viszont elérte a felszínt, olyan riadalmat okozott, mint például a Cseljabinszki meteor. A Discovery Channel szimulációja szerint egy 500 kilométer ármérőjű test vágódik a Csendes-óceánba.

Tökéletes pusztítás

A pusztítás tökéletes. Valójában nem is az a kérdés, hogy egy ilyen ütközés megtörténhet-e a jövőben, hanem az, hogy mikor? És vajon az ember addigra képes lesz-e túlélni. Vagy akár az égitest eltérítésével elkerülni a katasztrófát. A filmen látható forgatókönyv szerint az aszteroida mélyen felszántja a Föld kérgét, soha nem látott méretű szökőárt indít hiperszonikus sebességgel. Elképesztő mennyiségű törmeléket szór szét a légkörben, ami szétterjedve a bolygó körül tűzesőként tér vissza a felszínre. Túlélő feltehetően nem lenne.

Tömeges kihalások

A természet soha nem bánt kegyesen teremtményeivel, az élet megjelenése óta öt nagy kihalási esemény történt, amelyek után a földi élet szinte a “nulláról kezdte újra”. A legnagyobb a harmadik volt a perm és a triász határán, 251 millió éve, az akkor élő tengeri fajok 96, a szárazföldi gerincesek 70 százaléka tűnt el a Föld színéről. A pusztítást feltehetően több tényező együttes hatása okozta, amelyek közül nem lehet kizárni egy aszteroida becsapódását sem.

Hatalmas méretűre nőtt a vulkáni aktivitás, ami rengeteg ként juttatott a levegőbe, a bolygó teljes felszínén savas eső hullott. A tűzhányók lángra lobbantották Szibéria szénmezőit, a felszabaduló üvegházgázok erős felmelegedést okoztak. A tengerekben oxigénhiány lépett fel, az elnéptelenedő élőhelyen elszaporodtak a szulfátredukáló baktériumok, és nagy mennyiségű mérgező kén-hidrogénnel töltötték meg a légkört.

A leghíresebb, bár a legkevesebb áldozatot követelő kihalás mindenképp a dinoszauruszok pusztulását jelentő kréta-tercier kihalási esemény ezelőtt 65 millió évvel. Ilyen volumenű változások esetén a “legkevesebb” meglehetősen relatív fogalom: a nemzetségek 47 százaléka tűnt el. Okaként egy Földnek ütköző meteort tekinthetünk, ami gyakorlatilag bármikor újra megtörténhet. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik