Tudomány

Másodszor is meghalt Tanninger Pál 1903-ban

Miután első temetése után a "halott" hazatért, komolyan inni kezdett, így "másodszorra" a bor és a pálinka vitte el.

Furcsa esetek a múltban is gyakran történtek, amiről a sajtó szívesen beszámolt a pletykára és borzalmakra éhező közönségnek. Az 1903-as év sem volt kivétel, amikor is említett Tanninger Pál másodszor is elhunyt. Íme, a története a korabeli sajtóhíreket feldolgozó Huszadikszázad.hu-ról.

“A mult héten Győrben a dunai hajó-állomásnál holtan találták Tanninger Pál napszámost. Ezt az embert már tíz év előtt egyszer eltemetteté az édesanyja. Akkor Tanninger Pál összeveszett az anyjával s elment világgá. Néhány héttel eltávozása után a budapesti rendőrség értesítette a győri rendőrséget, hogy a Dunából oszlásnak indult holttestet fogtak ki. Tanningerné leutazott Budapestre, hogy megnézze, vajjon nem az ő fiáról van-e szó?”

“A bánkódó anya a holttestben fiát vélte fölismerni. Hazavitette s a rokonság részvéte mellett eltemettette. Egy hónap mulva váratlan vendég érkezett Tanningernéhoz. Elsiratott fia jött meg. Miután fia megkerült, szerette volna, ha a temetésért kifizetett harmincz forintot is visszakapja, bement tehát a rendőrségre és kérte vissza a pénzt. Természetes, hogy nem kapta meg. Azóta Tanninger Pál Győrött élt s fokozatosan sülyedt, míg végre a sok bor és pálinka megölte”.


A győri Duna-part és a Kossuth híd (Fortepan/Simon Gyula)

Merénylet a király ellen

Júniusban egy Ferenc József elleni “merénylet” borzolta a kedélyeket, ám az esetnek nem kerítettek túl nagy feneket. “Junius 12-én délután Bécsben a király ellen egy őrült ember az utczán támadást intézett, fölemelt botjával rohant az udvari fogat felé. A kocsis rávágott a dult képű emberre, a kit az utczán levők lefogtak.

Az első hírek nagy nyugtalanságot okoztak, de a későbbi tudósításokból kitünik az eset jelentéktelen volta. A merénylő egy szerencsétlen elmebeteg ember, kit a rendőrség orvosi felügyelet alá adott s az alsó-ausztriai országos tébolydában helyezték el.”

A halálos pofon

Végül egy 10 koronáért kiosztott, de végzetesre sikeredett pofon, aminek a vége csaknem lincselés lett. “Mátyás szabósegéd tartozott tíz koronával Vitéz Márton kifőzőnek, a ki hasztalanul sürgette, nem tudta a pénzét megkapni. Véletlenül egy szivaros boltban találkozott Vitéz az adósával, a ki most sem bírt pénzt adni. Vitéz lekapta Letor kalapját, hogy megszégyenítse, de ez gyorsan elragadta tőle s kifutott az utczára.

“Vitéz utána rohant és ugy arczul ütötte, hogy szegény szabólegény összerogyott és rövid ideig tartó, kínos vonaglás után meghalt. A borzalmas jelenetnek csakhamar sok szemlélője akadt, a kik Vitézt agyon akarták ütni. Vitéz csak az elősiető rendőröknek köszönhette, hogy komolyabb baja nem történt. Letartóztatták.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik