Tudomány

Másodszor is meghalt Tanninger Pál 1903-ban

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 02. 17. 17:00

Miután első temetése után a "halott" hazatért, komolyan inni kezdett, így "másodszorra" a bor és a pálinka vitte el.

Korábban a témában:

Furcsa esetek a múltban is gyakran történtek, amiről a sajtó szívesen beszámolt a pletykára és borzalmakra éhező közönségnek. Az 1903-as év sem volt kivétel, amikor is említett Tanninger Pál másodszor is elhunyt. Íme, a története a korabeli sajtóhíreket feldolgozó Huszadikszázad.hu-ról.

“A mult héten Győrben a dunai hajó-állomásnál holtan találták Tanninger Pál napszámost. Ezt az embert már tíz év előtt egyszer eltemetteté az édesanyja. Akkor Tanninger Pál összeveszett az anyjával s elment világgá. Néhány héttel eltávozása után a budapesti rendőrség értesítette a győri rendőrséget, hogy a Dunából oszlásnak indult holttestet fogtak ki. Tanningerné leutazott Budapestre, hogy megnézze, vajjon nem az ő fiáról van-e szó?”

“A bánkódó anya a holttestben fiát vélte fölismerni. Hazavitette s a rokonság részvéte mellett eltemettette. Egy hónap mulva váratlan vendég érkezett Tanningernéhoz. Elsiratott fia jött meg. Miután fia megkerült, szerette volna, ha a temetésért kifizetett harmincz forintot is visszakapja, bement tehát a rendőrségre és kérte vissza a pénzt. Természetes, hogy nem kapta meg. Azóta Tanninger Pál Győrött élt s fokozatosan sülyedt, míg végre a sok bor és pálinka megölte”.


A győri Duna-part és a Kossuth híd (Fortepan/Simon Gyula)

Merénylet a király ellen

Júniusban egy Ferenc József elleni “merénylet” borzolta a kedélyeket, ám az esetnek nem kerítettek túl nagy feneket. “Junius 12-én délután Bécsben a király ellen egy őrült ember az utczán támadást intézett, fölemelt botjával rohant az udvari fogat felé. A kocsis rávágott a dult képű emberre, a kit az utczán levők lefogtak.

Az első hírek nagy nyugtalanságot okoztak, de a későbbi tudósításokból kitünik az eset jelentéktelen volta. A merénylő egy szerencsétlen elmebeteg ember, kit a rendőrség orvosi felügyelet alá adott s az alsó-ausztriai országos tébolydában helyezték el.”

A halálos pofon

Végül egy 10 koronáért kiosztott, de végzetesre sikeredett pofon, aminek a vége csaknem lincselés lett. “Mátyás szabósegéd tartozott tíz koronával Vitéz Márton kifőzőnek, a ki hasztalanul sürgette, nem tudta a pénzét megkapni. Véletlenül egy szivaros boltban találkozott Vitéz az adósával, a ki most sem bírt pénzt adni. Vitéz lekapta Letor kalapját, hogy megszégyenítse, de ez gyorsan elragadta tőle s kifutott az utczára.

“Vitéz utána rohant és ugy arczul ütötte, hogy szegény szabólegény összerogyott és rövid ideig tartó, kínos vonaglás után meghalt. A borzalmas jelenetnek csakhamar sok szemlélője akadt, a kik Vitézt agyon akarták ütni. Vitéz csak az elősiető rendőröknek köszönhette, hogy komolyabb baja nem történt. Letartóztatták.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

In this photograph taken on February 3, 2017, Nepalese women Pabitra Giri (L) and Yum Kumari Giri (R) sit by a fire as they live in a Chhaupadi hut during their menstruation period in Surkhet District, some 520km west of Kathmandu. - The practice of banning women from the home when they are menstruating is linked to Hinduism and considers women untouchable at this time. They are banished from the home -- barred from touching food, religious icons, cattle and men -- and forced into a monthly exile sleeping in basic huts. Chhaupadi was banned a decade ago, but new legislation currently before parliament will criminalise the practice, making it a jailable offence to force a women to follow the ritual. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP) / TO GO WITH AFP STORY: Nepal-women-religion-society, FEATURE by Annabel SYMINGTON
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.