Megmaradt a híd, és Erdély is visszatért

„Ha elvész a híd, elvész Erdély is” - summázta Bem tábornok a Piski csata nem csekély tétjét 1849. február 9-én. A honvédek heroikus küzdelemben verték szét a császáriakat.

Korábban a témában:

Orosz cári csapatokkal a háta mögött Puchner Antal erdélyi császári főparancsnok teljes erejével Bem József honvéd tábornok ellen vonult. A vízakna melletti vereség után a honvédsereg mindössze 1500 emberből és néhány ágyúból állt, a tábornok fő célja így az volt, hogy egérutat nyerjen. A Maros mentén ugyanis jelentős utánpótlás haladt kelet felé.

A véres utóvédharcokkal tűzdelt visszavonulás emberfeletti teljesítményt kívánt, de sikerült: Bem seregének maradéka egyesült a Damjanich vezette segédhadakkal, így már 7000 honvéd nézhetett szembe Puchner haderejével. A tét óriási volt: ha nem sikerül megállítani, a császári seregek kijutnak az Alföldre, amelynek beláthatatlan következményei lettek volna – írja a Rubicon.hu. A döntő ütközetet a Dévától 8 kilométerre, a Sztrigy folyó bal partján fekvő apró falu, Piski mellett vívták 1849. február 9-én.

Puchner hadsereg is 7000 reguláris katonával rendelkezett, akiket román népfelkelők tömege is segített, az osztrák tüzérség pedig messze felülmúlta a magyarokét. Bem feladata egyértelmű volt: meg kellett akadályoznia, hogy a császáriak elfoglalják a Sztrigy felett épült, mintegy 40 méter hosszú fahidat. „Ha elvész a híd, elvész Erdély is” – jegyezte meg a lengyel tábornok. A csata császári támadással kezdődött, hamar elsöpörték a magyarokat, rövidesen már közvetlenül a hídért ment az öldöklés.

Kemény Farkas honvédjainak visszaszorulása után pedig hiába küldték rohamra a Mátyás-huszárokat, Puchner tüzérsége pillanatok alatt rendet vágott a lovasok között. A küzdelem hamarosan már közvetlenül a hídért folyt, ahol az ütközet egy válságos pillanatában az osztrák katonák meg is kezdték a honvédek lefegyverzését. Egy sikeres ellentámadás után ismét visszaszorultak a honvédek, az ellenség újra a Sztrigyig jutott.

A csata már látszólag elveszett, Bem azonban észrevette, hogy a császáriak már szinte teljesen felélték lőszerüket. Mindent egy lapra tett fel: harcba küldte a Bethlen Gergely parancsnoksága alatt álló tartalék egységeket, melyek végül kiharcolták a győzelmet. A hidat tehát megtartották, Puchner serege hanyatt-homlok menekült. A következő hónapokban pedig Erdély is újra magyar uralom alá került.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.