Tudomány

Királyt választottak a Duna jegén

Hatalmas tömeg ünnepelte Hunyadi Mátyás királlyá választást 1458. január 23-án. Pest és Buda népe az állítólag fenékig befagyott Duna jegén éltette az új uralkodót.

A nótáriusok tolla épp csak elkezdte jegyezni az Úr 1458. esztendejét, amikor “országgyűléstől nyüzsögtek Pest városának minden utcái”. A nagy urak és mindennemű nemesek érkezése utáni első éjszaka “meglátszottak az égen mind a nappali világosság által rejtett csillagok. A mennybeli Mindenható ezen az éjszakán fenekéig fagyasztotta be a Duna vizét, oly vastag, oly szilárd jég képződött, hogy másnap reggeltől mindenki hajó nélkül járhatott át a Dunán a jég hátán, akár a sík mezőn, semmi víz sem gátolta a járás-kelést”.

A magyarság ujjongott nagy örömmel

A királyválasztók számos napot töltöttek értekezéssel, miközben “Magyarország egész népe a város széles utcáit járta, a gyerekek mindenfelé csapatostul futkostak, kiáltoztak és nagy hangon lármáztak: – Mátyást akarjuk királynak, isten adta oltalmunkra, mi is őt válasszuk! Ily nagy szeretettel kívánkozott utána mind a gyűlésben levő nép …” Meg is választották az akkor 15 esztendős Hunyadi Mátyást.

Mikor a hír kiszivárgott, “az egész magyarság ujjongott nagy örömmel. A templomokban mindenfelé meghúzták a harangot, harsogtak a kürtök, szóltak a sípok, zengett az istent dicsérő ének, nagy hangon énekeltek szerte, úgyhogy megtelt vele a levegőég. Mindenfelé futottak a hírnökök, s tudatták az örvendetes választást azokkal, akik távol voltak; mindenütt sok ajándékot kaptak” – fogalmaz az 1488-ban megjelent Cronica Hungarorumban Thuróczy János.


A Budai vár Mátyás korában (Wikipedia)

A főurak bábozni akartak

Ez volt Mátyás király híres megválasztása a Duna jegén 1458. január 24-én. Ha az ünneplő tömeg birtokba is vette a befagyott folyót, maga Mátyás nem lehetett jelen: az oligarchák által befolyásolt V. László király ugyanis Bécsbe, majd Prágába hurcolta magával. A Magyar Királyságban küszöbön állt a Garai-Újlaki-liga és a Szilágyi-Hunyadi-liga polgárháborúja, ám László váratlan halála új helyzetet teremtett. Harc helyett a bárók kiegyeztek, és közösen választottak egy befolyásolható uralkodót – írja a Rubicon.hu.

Ő lett az édesapja hírnevének köszönhetően kül- és belföldön is nagy tekintéllyel bíró, ám ekkoriben még csak 15 esztendős Hunyadi Mátyás. A két nagy rivális, Szilágyi Mihály és Garai László 1458 januárjában Szegeden egyezményt kötött, amely Mátyást bábként kezelve a tényleges hatalmat a bárók kezén hagyta volna. Ezt követően vonultak Budára, hogy megállapodásukat keresztülvigyék az országgyűlésen is. Az új király személye tehát nem volt nagy meglepetés, a pesti és budai tömeg is többé-kevésbé színpadi kellék volt.

Miközben Mátyást a Duna jegén ünnepelték, ő Podjebrád György régens, majd cseh király őrizete alatt élt Prágában. Amikor azonban hazatért, hónapok alatt ledöntötte azokat a korlátokat, melyeket a bárói ligák a szegedi egyezménnyel állítottak neki, és erős kézzel kezdte meg 32 esztendős uralkodását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik