Tudomány

Két szomszédja lehet még a Földnek a Naprendszerben

A Neptunusz mögötti területet ismeretlen bolygók befolyásolhatják.

A Csillagászok Nemzetközi Egyesülete 2006-ban megvonta a Plútótól a bolygóstátust, mivel mérete miatt csak törpebolygónak számít. Így a Naprendszer bolygóinak száma nyolcra csökkent. Ezzel azonban nem ért véget a világ csillagászainak évtizedes vitája arról, hogy léteznek-e más bolygók a Plútón túl.

“A Neptunusz mögött legalább két planéta rejtőzik” – írták a brit és spanyol kutatók a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters című online csillagászati szaklapban.

 
Fotó: Thinkstock 

Következtetésükhöz tucatnyi Neptunuszon túli objektum (ETNO) viselkedésének tanulmányozása vezetett. Olyan “váratlan adatokat” kaptak a tárgyak pályájáról, amelyek alapján “azt hihetjük, láthatatlan erők módosítják azokat” – mondta Carlos de la Fuente Marcos, a madridi Complutense Egyetem kutatója a Sinc spanyol tudományos információs portálnak.

“Úgy véljük, a legvalószínűbb magyarázat az, hogy ismeretlen bolygók léteznek a Neptunuszon és a Plútón túl. Pontos számukat nem tudni, mivel korlátozott számban állnak rendelkezésünkre adatok, ám számításaink alapján legalább kettő lehet” – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik