Nagyvilág

Több lövöldözés és túszejtés Franciaországban

Charlie Hebdo (Charlie Hebdo)
Charlie Hebdo (Charlie Hebdo)

Végéhez közeledik a hajsza a szerdai vérengzés fő gyanúsítottjai után, szorult helyzetben vannak, ezért még veszélyesebbek lehetnek. Lövöldözésről és túszejtésről adtak hírt a francia oldalak. Információik szerint két ember életét vesztette, és legalább húszan megsérültek, a párizsi ügyészség tagadta, hogy halálos áldozatok lennének. A támadásban megsebesült tizenegy emberből már senki nincs életveszélyes állapotban. Délután a fővárosban is lövések dördültek.

Cikkünket folyamatosan frissítjük az új fejleményekkel.

Utoljára frissítve: 13.58

    • Szerdán 11 óra 30 perc tájban két fegyveres támadta meg Párizs 11. kerületében a Charlie Hebdo című szatirikus magazin szerkesztőségének épületét.
    • A terroristák gépfegyverekkel 12 embert megöltek, 11-en megsérültek. Az áldozatok között van a lap négy karikaturistája, köztük a vezetőszerkesztő, továbbá egy közgazdász-szakíró, illetve két rendőr.
    • A támadók a jemeni al-Kaida tagjainak mondták magukat. Said és Sherif Kouachi, illetve a 18 éves Hamid Mourad lehetett a három terrorista a rendőrség információi szerint. Ő szerdán éjjel feladta magát, hogy tisztázza magát. A testvérpár után még folyik a hajsza. A rendőrség és a csendőrség különleges egységei az északon lévő Villers-Cotterets közelébe vonultak.
    • 88 ezer embert mozgosítottak Franciaországban a támadók felkutatására.
    • Csütörtökre estére kilenc embert vettek őrizetbe a merénylettel kapcsolatban.
    • Párizsban a legmagasabbra emelték a készültség szintjét, a legfontosabb intézményeket rendőrök védik.
    • A világ vezetői elítélték és barbár cselekedetnek minősítették a támadást.
    • Az Iszlám Állam rádiójában hősként beszéltek a merénylőkről
    • A francia fővárosban és az ország nagyvárosaiban több megemlékezést tartottak szerda óta az áldozatokról, valamint nagygyűléseket rendeztek a sajtószabadságért és a demokráciáért. Ma is rendeznek megemlékezést, többek közt Budapesten is
    • Csütörtökön nemzeti gyásznapot tartanak, délben egyperces csenddel emlékeztek a vérengzés áldozataira
    • Csütörtökön három helyen voltak kisebb támadások iszlám kötődésű célpontok ellen
    • Csütörtök reggel Párizsban utcai lövöldözés volt, egy rendőrnő később életét vesztette. A gépfegyveres elkövetőt keresik. A francia belügyminiszter bejelentette, hogy nincs összefüggés eközött és a szerdai merénylet közt. Pénteken azonban kiderült, hogy az elkövető ugyanannak a Buttes-Chaumont dzsihadista hálózatnak volt a tagja, mint a Kouachi testvérpár
    • Jövő héten is megjelenik a Charlie Hebdo, egymillió példányban.

    • Péntek reggel autólopásról, lövöldözésről és tűzharcról adtak hírt a francia médiában. Egyelőre meg nem erősített információk szerint ketten életüket vesztették, és legalább húszan megsebesültek. Ezt az információt a párizsi ügyészség tagadta. A terroristák túszt, vagy túszokat ejtettek a CTD “Création Tendance Découverte” nyomdájában, Dammartin-en-Goële településen.
    • Péntek délután lövöldözés tört ki Párizsban

Közvetítésünket itt folytatjuk percről percre:

Kimenthették a gyerekeket

A terroristák megengedték, hogy a hatóság kimenekítse a nyomdához közeli iskolából a gyerekeket. Az evakuálás dél körül megtörtént – mondta az AP amerikai hírügynökségnek a település önkormányzatának szóvivője.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a város több olyan iskolájából is biztonságos helyre vitték a tanulókat, amelyek a terroristák körüli övezetben vannak.

Élő közvetítés a Dammartin-en-Goele-i túszdrámáról

Megszólalt az autós, akinek elvitték a kocsiját

A férfitól Párizsban vették el az autót, most a France 1-nek nyilatkozott.

A fegyveres annyit mondott neki, hogy „szállj ki az autódból, szükségünk van az autódra”. Engedelmeskedett neki, ekkor érkezett meg, és szállt be a kocsijába a másik, szintén fegyveres férfi, akinél egy gránátvetőszerű fegyvert is látott a férfi.

Ekkor az autós reflexből kinyitotta a kocsija hátsó ajtaját és azt mondta, hogy „Viszem a kutyámat”. A férfi elmenekülhetett a kutyájával, sértetlenül. Egyébként ő akkor még nem tudott a támadásról, hiszen az autójában nem volt rádió, ahol hallhatta volna a hírt.

Nagyon nyugodtnak, nagyon eltökéltnek, nagyon profinak, nagyon „kommandósnak”írta le a férfiakat. Nem emelték fel a hangjukat, nem futottak, nem tűntek izgatottnak.

Távozóban még odaszóltak neki. Ha esetleg a médiához fordulnál, vagy kérdeznének, mondd azt, hogy a jemeni al-Kaida.

Mártírként akarnak meghalni a testvérek

Az I-Télé helyszínen tartózkodó tudósítója ezt egy, a Kouachi testvérpár és a rendőri erők között elhangzó telefonbeszélgetésre hivatkozva közölte. Az értesülést azóta Yves Albarello, a környék nemzetgyűlési képviselője. is megerősítette. A politikus a település polgármesterével együtt tagja a rendőrség és a csendőrség válságstábjának, amely a hermetikusan körülzárt helyszínen tartózkodik.

“A két szökésben lévő személyt azonosították. A Kouachi testvérek azok. A helikopterek folyamatosan köröznek. A környéken teljesen le van zárva. Tudjuk, hogy bent vannak. Azt is tudjuk, hogy egy túszt ejtettek. A tárgyalások folynak velük. Azt mondták, mártírként akarnak meghalni. Ezt mondták a telefonban” – fogalmazott a képviselő.

„Csúnya vége lesz”

A vallási fanatikus terroristákkal nem lehet tárgyalni, mert jellemzően nem akarnak tárgyalni – mondta az Indexnek Végh József túsztárgyaló, aki korábban éppen francia kiképzést kapott. A francia túsztárgyalók különösen jók egyébként – tette hozzá a szakember, aki szerint ennek a túszdrámának csúnya vége lesz: „Ki fogják végeztetni magukat a túszejtők, de előtte számtalan embert meggyilkolnak.” A terroristák „nem hülyék, hanem hidegvérű profik, pontosan tisztában vannak azzal, mire készül a rendőrség” – tette hozzá a portálnak.

Hollande a megbélyegzés ellen

Francois Hollande francia államfő a muzulmánok megbélyegzésének elutasítására kért pénteken mindenkit, miután a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségében történt, 12 áldozatot követelő vérengzést követően több erőszakos cselekményt követtek el Franciaországban muzulmánok ellen és imahelyeket szentségtelenítettek meg.

“A lakosság megnyugtatása, annak hangsúlyozása, hogy jogállamban élünk, az együttélés szándékával, a megbélyegzések, a legelkeserítőbb csúsztatások elutasítása” a célunk – mondta az államfő a prefektusokkal a francia belügyminisztériumban tartott egyeztetésen.

Összefutott az egyik terroristával, megúszta

Egy értékesítő, akinek péntek reggel találkája volt a Dammartin-en-Goële-i cégnél találkozott az egyik gyanúsítottal. A France Infónak elmondta, hogy összefutottak, kezet ráztak, és jó napot kívánt neki. A merénylő, akit ő addig a rendőri erők emberének nézett azt válaszolta neki, hogy „Uram, nem ölünk civileket”.

Lottózni fogok, hiszen óriási mázlim volt ma reggel – tette hozzá a férfi, aki sértetlenül úszta meg a találkozást.

Mégis lehet kapcsolat a csütörtöki lövöldözéssel

A Le Point arról ír, hogy a csütörtök reggel egy rendőrnőt meggyilkoló mountrouge-i lövöldöző ugyanannak a Buttes-Chaumont dzsihadista hálózatnak volt a tagja, mint a Kouachi testvérpár. Eddig semmilyen kapcsolatot nem találtak a két támadás között.

„Térdre akarnak bennünket kényszeríteni, talpra hát!

A rémtettre a higgadtságban, a toleranciában és az igazságszolgáltatásban rejlik a válasz.

“Közel a zárszó”

A rendőrfőnök úgy fogalmazott, hogy “közel a zárszó”. Egy, a francia RTL-nek nyilatkozó szakértő pedig arról beszélt, hogy a Kouachi fivérek tapasztaltak, és a végsőkig elmennek. A dzsihadista logika fegyverrel a kézben meghalni – fogalmazott. A párizsi ügyészég közben tagadta, hogy halálos áldozatai lettek volna a túszejtés előtti lövöldözésnek. Ellentmondó információk keringenek arról, hogy hány túszs van. Van, aki úgy tudja, hogy egy embert tartanak fogva. A francia RTL-nek nyilatkozó volt belügyminiszter Claude Guéant viszont a saját forrásaira hivatkozva azt mondta, hogy több emberről van szó.

Közben a hatóságok megkérték az újságírókat, hogy ne filmezzék a helyszínt és kommunikálják ezáltal a rendőri erők mozgását.

Manuel Valls: Franciaország a terrorizmus ellen folytat háborút

A kormányfő arra is utalt, hogy “feltehetően” újabb biztonsági intézkedések elrendelésére lesz szükség a terrorfenyegetettség miatt. “A terrorizmus ellen folytatunk háborút. Nem pedig egy vallás vagy civilizáció ellen” – hangsúlyozta a kormányfő a prefektusokkal a francia belügyminisztériumban tartott egyeztetésen.

Átirányítják a repülőket

A Párizs melletti Roissy-Charles de Gaulle reptéren leszállni készülő utasszállítók módosított útvonalon közlekednek, hogy ne zavarják egymást a terület felett lévő rendőrségi helikopterekkel.. Viszont a Les Echos és az Europe 1 információival szemben nem zártak le semmilyen utat, kifutópályát – írja a lefigaro.fr. Az Air News agencyúgy értesült, hogy több gépet más repülőtérre irányítottak, és ők is két kifutópálya lezárásról adtak hírt (összesen négy van).

A FlightRadar24 internetes oldal szerint is a legjelentősebb francia repülőtérre érkező járatok egy részét más repülőterekre irányítják vagy egy időre feltartóztatják a levegőben, miután a repülőtérnek jelenleg csak a déli leszállópályáin engedélyezik a forgalmat.

“Óvatosságból jelenleg nem érkeztetjük a járatokat a két északi pályára, de az érkeztetést a déli pályákon megtartottuk. A felszállások viszont a Dammartinhez közeli két északi pályán is folytatódnak” – közölte a párizsi repülőterek igazgatóságának (ADP) szóvivője.

Az Air France francia légitársaság azt közölte, hogy a csendőrség alacsonyan köröző helikopterei miatt két járatának is át kellett startolnia. “Több átstartolásra is számítani kell” – hangsúlyozta a szóvivő. Ez okozhat késéseket az érkező járatok esetében. Egy másik repülőtéri forrás azt jelezte, hogy “csütörtökön a légtérben köröző helikopterek miatt néhány gép már kénytelen volt a leszállópályák közelében átstartolni”. 

 

Netes támadás francia célpontok ellen

Hackerek péntekre feltörték több francia város internetes honlapját, továbbá a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilapét, amelynek szerkesztőségét szerdán véres támadás érte – írta pénteken a TVI portugál internetes hírportál.

A cikk szerint az oldalakon fenyegető szövegeket helyeztek el. Az érintett települések között van a Val d’Oise megyei Ezanville, Goussainville, Jouy-le-Moiutier városa.

A számítógépes kalózok fenyegetéseik mellé az Iszlám Állam jelképeit tették fel a honlapokra, továbbá angolul a következő szöveget: “Szabadságot Palesztinának, halál Franciaországra és Charlie-ra”. A portugál hírportál írása szerint az internetes betörést a L’Apoca-Dz csoport követte el.
 

Halálos áldozatok a lövöldözésben

A LeParisien információi szerint ketten meghaltak, húsz ember pedig megsebesült a gyanúsítottak és a rendőrség tűzpárbajában ma reggel. Közben az iTélé úgy értesült, hogy megkezdődtek a tárgyalások a túszejtőkkel. A lefigaro.fr több médiára hivatkozva arról ír, hogy elengedtek egy túszt. A túszejtés a CTD “Création Tendance Découverte” nyomdájában történt, az információt a település vezetője is megerősítette a LeMonde-nak. Egy kis nyomtatással és reklámokkal foglalkozó cégről van szó, négy alkalmazottal.

Tömegmészárlást terveznek Nyugat-Európában

A szíriai és iraki szélsőséges iszlamista milíciákban harcoló több száz brit fegyveres közül többen már megpróbáltak terrortámadásokat végrehajtani Nagy-Britanniában, és bár ezeket eddig sikerült meghiúsítani, a brit biztonsági szolgálatok nem tudnak minden támadási kísérletet megakadályozni – mondta csütörtök este a brit elhárítás (MI5) vezérigazgatója.

Az elhangzottakról bővebben itt>>>

Tiltólistán voltak a támadók

Az amerikai hatóságok rögtön a brutális támadást követően felajánlották teljes körű támogatásukat Franciaországnak a 12 emberéletet követelő vérengzés tetteseinek elfogásához, de eddig keveset hoztak nyilvánosságra abból, mit tudnak a két gyanúsítottról, Chérif és Said Kouachiról.

Most egy másik illetékes arról számolt be, hogy Said Kouachi egy ízben Jemenben járt. Korábbi értesülések szerint a támadáskor az elkövetők maguk is azt sugallták, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni csoportjával állnak összeköttetésben.

A berepülési tilalommal sújtottak listáját az egyesült államokbeli véres terrortámadások után hozták létre, kiszivárgott adatok szerint már több tízezer nevet tartalmaz.

Szemtanúk a vérengzésről

Megrázó beszámolók a túlélőktől

Nem számít mindazonáltal szokatlannak az, hogy szélsőségesnek bizonyult személyek (mint a dzsihadisták verbuválásáért elítélt Chérif Kouachi) nevét felveszik a lajstromba. Az algériai gyökerű családban született Kouachi-fivérek a terrorellenes küzdelemért felelős francia szervek számára sem voltak ismeretlenek.
 
Washingtoni közlések szerint a párizsi merényletet követően Barack Obama amerikai elnök is friss helyzetjelentést kért és kapott az Egyesült Államokon belüli biztonsági helyzetről. Josh Earnest fehér házi szóvivő tájékoztatása szerint a szakértők egyebek között azt állapították meg, nincs jelen annak, hogy a párizsi vérengzéshez kapcsolódóan megnövekedett volna a terrorfenyegetettség szintje az országban.

Obama egyébként csütörtök délután Franciaország washingtoni nagykövetségére látogatott, ahol lerótta kegyeletét a párizsi szerkesztőségben agyonlőttek emlékére. A szabadságáról Arizonán keresztül visszatérő elnök első útja a fővárosban a francia képviselethez vezetett.

Viták a megemlékező menet körül

Megtörni látszik a Francois Hollande francia államfő által a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt vérengzés után meghirdetett nemzeti egység, miután az ellenzék nem helyesli, hogy a szélsőjobboldal nem kapott meghívást a 12 áldozat tiszteletére vasárnapra tervezett nagy politikai megemlékezésre.

A köztársasági elnök csütörtökön hivatalában fogadta a parlamenti pártok vezetőit, köztük elődjét Nicolas Sarkozyt, a legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökét, aki 2012-es leköszönése óta először járt az Elysée-palotában, s aki a 2017-es elnökválasztáson Hollande egyik legjelentősebb kihívója lehet.

Útmutatót készítettek terrortámadás esetére

Bújj el egy szekrényben, barikádozd el az ajtót, halkítsd le a mobilod!

“Kötelességem volt, hogy eleget tegyek a meghívásnak, hogy felmutassuk a nemzeti egységet a civilizáció, a köztársaság és a számunkra fontos elvekkel szembeni eltökélt fanatikusok által elkövetett támadással szemben” – fogalmazott Sarkozy az elődjével történt első hivatalos találkozója után.

„Nem létezik többet a nemzeti egység”

 Hollande pénteken a parlamenti frakcióval nem rendelkező politikai pártok vezetőit is fogadja, köztük Marine Le Pent, a Nemzeti Front elnökét. A szélsőjobboldali politikus és pártja ugyanakkor nem kapott meghívást a vasárnapra meghirdetett “köztársasági menetre”, amelyet a kormányzó baloldal szervez tíz politikai párt részvételével. Le Pen elítélte, hogy őt és pártját kizárták a közös megemlékezésből, szerinte “nem létezik többet a nemzeti egység”.  
    “A köztársasági elnök által meghirdetett gondolat egy olyan nemzeti egységről, amelyből kizárnak egy olyan pártot, amely a franciák 25 százalékát képviseli, ezt a nemzeti egységet egy hatalmas politikai csalássá változtatja” – fogalmazott a politikus. “A választokon is ezt csinálják. Kizárják az FN-t, de az FN választóit a részvételre buzdítják. Mi ebben az egység?” – tette hozzá.     

A Manuel Valls miniszterelnök által továbbított meghívást követően Sarkozy bejelentette, hogy ő és pártja, az UMP ott lesz vasárnap a “köztársasági menetben”.

Elítélték Le Penék kizárását

 Sarkozy párttársai, Francois Fillon volt kormányfő és Laurent Wauquiez, az UMP főtitkára, hasonlóan a centrista pártok képviselőihez ugyanakkor elítélték, hogy a szélsőjobboldal nem kapott meghívást a Charlie Hebdo szerkesztőségében megölt 12 áldozat tiszteletére tervezett megemlékezésre. A miniszterelnök azzal indokolta a kizárást, hogy a szélsőjobboldal nem osztja a köztársaság értékeit.

“Nekem az számít, hogy elkapjuk az elkövetőket, valamint a nemzeti egység, mert az az egyetlen lehetséges válasz. De a nemzeti egység értékekre épül. A köztársaságnak, a toleranciának és a csúsztatások elutasításának alapvető értékeire” – mondta Valls az RTL rádióban. Olivier Faure, a kormányzó szocialisták egyik szóvivője ugyanakkor este már azt közölte, hogy a baloldal “nem zár ki senkit” a vasárnap menetben való részvételből.

Olvasói sztorik