Tudomány

Ön felismerné Hitlert az utcán?

A mai napig ezen rugózik néhány összeesküvés hívő, akik szerint a diktátor túlélhette Berlin ostromát. Történelmi fotókból kiderül, hogy a legjelentősebb amerikai titkosszolgálat is komolyan vette a Führer esetleges álcáit.

Legutóbb Brazíliában vélték látni a náci diktátort, de az UFO-hívők körein túl, komoly amerikai hivatalok is foglalkoztak azzal, mi van, ha Adolf Hitler mégsem lett öngyilkos 1945 májusában.

 Hogy megpróbálja elhagyni a süllyedő hajót, a háborút minden bizonnyal elveszíteni kárhoztatott Harmadik Birodalmat, már 1944-ben lehetséges forgatókönyvként kezelték a nyugati országokban. Erről tanúskodik ez a kép, amely egy kanadai hírlap 1944 novemberi címlapjáról készült. „Ön felismerné a führert, ha Nyugat-Kanadában telepedett volna le?” – kérdezi a cím.

 A képen azokat a lehetséges arcokat vázolták fel, amelyeket maszkként viselhetett volna az akkor 55 éves Hitler. Szakács? Tudós? Csavargó? Netán egy átlagos fickó a szomszédból? Ezeken ötleteltek a lap szerkesztői és a korabeli grafikusok.

A bulvármédián kívül a világ legfontosabb hírszerző szervezete, az amerikai titkosszolgálat is készült Adolf Hitler menekülésére és a lehetséges álcákra. Az alábbi képeket egy ritka történelmi fotókat gyűjtő oldal találta.

 Eszerint nem sokkal a Normandiai partraszállás után a CIA elődje, a Stratégiai Haderők Hivatala (OSS) felkért egy New Yorki művészt, Eddie Senz-et, hogy rajzolja át Hitler egyik ismert képét és vázoljon fel néhány „alternatív fizimiskát”, amelyek segítségével menekülni próbálna az őt üldöző szövetséges katonák elől. A képzelt arcok rajzolásában az akkor még hetyke bajuszt viselő Hitler első világháborús képe is segítségére volt.


A rarehistoricalphotos.com cikke szerint a képeket a szövetséges parancsnokok között ki is osztották, ám a nyilvánosság egészen 1990-ig nem látta őket, akkor a német Der Spiegel magazinban közöltek néhányat.

Érdekes tény, hogy a kétségek jelentős részéért a szovjet vezetés és az általuk felállított SZMERS nevű alakulat felel. Ez a különleges osztag talált rá ugyanis Hitler testére és felsőbb utasításra titokban kicsempészték Berlinből, majd teljesen megsemmisítették. Sztálin még a saját köreiben sem adott bizonyítékokkal alátámasztott tájékoztatást Adolf Hitler halálának pontos okairól, ez csak jóval a szovjet diktátor halála után történt meg. Ennél tökéletesebb táptalajt el sem lehet képzelni egy összeesküvés-elméletnek.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik