Tudomány

A tavalyi volt a legforróbb év

klimavaltozas(210x140).jpg (klímaváltozás, globális felmelegedés)
klimavaltozas(210x140).jpg (klímaváltozás, globális felmelegedés)

Legalábbis az elmúlt 123 esztendőt figyelembe véve, az azelőtti időszakról ugyanis nincsenek megfelelő adatok.

2014 volt az eddigi legmelegebb év a világban a mérések kezdete, 1891 óta – közölte kedden a japán meteorológiai ügynökség (JMA), amely a globális hőmérsékleti rekordokat jegyző négy legfőbb szolgálat közül elsőként hozta nyilvánosságra az elmúlt évre vonatkozó adatait.

A japán adatok szerint az eddigi tíz legmelegebb évet 1998 óta mérték. Múlt évben az átlaghőmérséklet 0,63 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi globális átlaghőmérsékletnél. Ez 0,06 Celsius-fokkal magasabb, mint az eddigi legmelegebb évben – 1998-ban – mért átlaghőmérséklet.

Az egyik legnagyobb különbség 2014 és 1998 között, hogy míg az utóbbit egy szupererős El Nino – a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenség – vezette fel, addig 2014 a “majdnem” El Nino éve volt. A tavalyi rekord hátterében egyebek közt a Csendes-óceán egyéb területein mért rekordhőmérsékletek, az európai melegrekord, a magas szezonális hőmérsékletek és az ausztráliai hőség álltak.

A JMA egyike a világ négy legfőbb intézményének, amelyek talajmenti és műholdas-mérések révén számítják ki a globális átlaghőmérsékletet. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA), valamint a nagy-britanniai Hadley Center várhatóan a következő hetekben hozzák nyilvánosságra a 2014-re vonatkozó adataikat – olvasható a LiveScience című ismeretterjesztő portálra hivatkozva az MTI.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik