Tudomány

Globális felmelegedés: van még remény

Bár az idő szorít, még mindig van esély a klímaváltozás hatásainak mérséklésére, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a két Celsius-fokot az iparosodás előtti időszakhoz képest - jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden a világszervezet perui klímakonferenciáján.

“Még mindig van esély arra, hogy a két Celsius-fokos küszöbérték alatt maradjunk (…) a cselekvési lehetőség azonban csökkent” – mondta a tanácskozás miniszteri szintű részének megnyitásakor Ban Ki Mun, hozzátéve, hogy minden országnak részt kellene vállalnia a megoldásban.

“A kormányok új módszerekkel válaszoltak a klímaváltozás sürgető kérdéseire” – közölte a világszervezet vezetője az Egyesült Államok és Kína közötti kétoldalú klímamegállapodásra, az Európai Unió 2030-ig szóló energiastratégiájára, valamint a Németország által nemrégiben bejelentett vállalásokra utalva.

Az ENSZ főtitkára mindemellett leszögezte: rendkívüli aggodalommal tölti el a tény, hogy összességében mégis elégtelen a világ országainak reakciója. Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek Limában elő kellene állnia egy megfelelő szerkezetű és koherens tervezettel, amely a 2020-ban lejáró kiotói szerződés utódja lehet. A dokumentumot a jelenlegi menetrend szerint 2015-ben, a világszervezet párizsi klímakonferenciáján fogják elfogadni.

A 12 napig tartó limai klímakonferencia egy héttel ezelőtt nyílt meg több mint 190 ország képviselőinek részvételével. Célja, hogy lendületet adjon a globális felmelegedés elleni harcnak, és olyan intézkedéseket helyezzen kilátásba, amelyek a jelenlegi előrejelzéshez képest legalább a felére csökkenthetik az átlaghőmérséklet várható emelkedését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik