Náci megszállás (náci megszállás)
Tudomány

Nehéz volt visszaszerezni a nácik által üldözött tudósok doktori címeit

Az eredeti egyetem már megszűnt, és a károsultak többsége már nem él.

Az alsó-sziléziai Wroclaw – mely az 1945-ös potsdami konferenciáig Breslau néven a Német Birodalomhoz tartozott – azon egyetemi városok egyike volt, melyek a második világháború alatt birodalmi viszonylatban is élen jártak a tudományos fokozatoktól való megfosztásokban. A címeket jobbára a zsidóktól vették el, akiket Németország árulónak minősített, miután a zsidóüldözés elől külföldre menekültek.

A német elnök hivatala is elutasította

Kai Kranich német történész állította össze a tudományos fokozatuktól megfosztott tudósok listáját. Kranich kutatásokat végzett az akkori egyetemi vezetés és a nácik együttműködéséről. Listája elkészítése után különféle németországi intézményeknél folyamodott, hogy rehabilitálják a wroclawi tudósokat, de ezek – köztük a német elnöki hivatal is – sorra elutasították kérését.

Joachim Gauck német elnök hivatala azzal érvelt, hogy a Schlesische Friedrich-Wilhelms-Universität zu Breslau nevű egyetem 1945-ben megszűnt, és a károsultak többsége már nem él.

Ünnepség is lesz

A jelképes elégtételt végül az utódintézménynek tekinthető Wroclawi Egyetem vállalta. A lapnak Marek Bojarski professzor, az egyetem rektora úgy nyilatkozott, intézménye szembesülni akar az akadémiai élet alapelveinek ellentmondó eljárással, hogy az soha többé ne ismétlődjék meg.

Az ünnepséget január 22-én tartják meg, a mai lengyel és német tudósok, valamint a rehabilitált személyek leszármazottjainak részvételével.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.