Tudomány

Lebuktak: átverik az autósokat a gyártók

A gyártók 18-50 százalékkal hatékonyabbnak állítják be az autókat, mint amilyennek a kipróbálás során bizonyultak - számol be szombati cikkében a Magyar Hírlap.

Az Altroconsumo olasz fogyasztóvédelmi szervezet bírósági eljárást indít a félrevezető állításokat alkalmazó gyártókkal szemben, mivel az érintett fogyasztók – évi 15 ezer megtett kilométerrel számolva – akár ötszáz euróval is többet költhettek üzemanyagra, mint amire számítottak a megadott információk alapján – írja a lap a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségére hivatkozva. Ez azért lehetséges, mert az autógyártók még mindig elavult tesztelési eljárást alkalmaznak mind az üzemanyag-fogyasztás, mind a károsanyag-kibocsátás mérésére.

Az olasz szervezet kilenc trükköt jelöl meg mint lehetséges fogyasztáscsökkentő tényezőt. Az autó súlyának csökkentése akár 4,4 százalékos fogyasztáscsökkenéshez vezethet, a túlfújt gumik 2,9 százalékkal csökkenthetik a fogyasztást, a generátor lekapcsolása és speciális, általában nem használt kenőanyagok alkalmazása szintén csökkenti a mért értékeket. Előfordult az is, hogy a kisebb légellenállás érdekében a szerkezeti elemek közötti réseket a teszteken celluxszal ragasztották le, így érték el azokat a gyári, alacsonyabb fogyasztási értékeket, amelyek a valóságban sohasem fognak megjelenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik