Tudomány

Politikai nézetek és egészség – egy “őrült” felmérés eredményei

A szélsőjobbosok és a szélsőbalosokkevesebb időt töltenek ülve, mint azok, akik a politikai spektrum közepére pozícionálják magukat. A nacionalisták edzettebbek, mint a kommunisták és a mérsékeltek.

Kevés fárasztóbb kutatási témát lehetne találni, mint a politikai nézetek és az egészségi állapot kapcsolata – bár ki tudja, lehet, hogy ez is vizsgálható tudományosan. Ha pedig egy kutatás eredménye a British Medical Journal című szaklapban jelenik meg, akkor az elég nyomós indok a szakszerűség mellett. A Sydney Egyetem munkatársai mindenesetre vették a fáradságot, és egy kutatással bebizonyították, hogy mérsékelt baloldaliak sok időt töltenek ücsörgéssel.

Az Egészségtükör.hu-n ismertetett eredmények módszerek szerint  a 2009-esEurobarometer kutatás adatai alapján 29 ezer, többnyire a negyvenes éveik közepén járó felnőttet vettek górcső alá 32 európai országból. A résztvevők nyilatkoztak a heti szinten végzett testmozgásról, illetve az ülve töltött időről is. Politikai nézeteiket pedig egytől tízig pontozták, ahol az 1-es a szélsőbalt, a 10-es pedig a szélsőjobbot jelentette. 3 és 8 között centristának minősültek.

“A mintába kerültek 6,8 százaléka mondta magát szélsőbaloldalinak, 6,5 százalékuk pedig szélsőjobbosnak. 60,5 százalékuk bevallottan centrista, míg 26,2 százalékuk nem nyilatkozott a politikai nézeteiről. A szélsőbalosok csaknem heti egy órával, azaz 59 perccel többet mozogtak a mérsékelteknél, a szélsőjobbosok pedig 3 perccel őket is megelőzték” – foglalja össze az erdeményt au Egészségtükör cikke.

A angol orvosi lapban közöl tanulmány szerzői egyenesen felhívták a figyelmet arra, hogy a centristák és a nem elkötelezettek kifejezetten veszélyeztetett csoportnak számítanak, így érdemes volna megfontolniuk a hangsúlyosabb nézetek vallását a saját egészségük érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik