Élet-Stílus

Ez a stroke egyik biztos előjele

stroke (stroke, )
stroke (stroke, )

Diplomások vagyunk, de memóriaproblémákkal küszködünk nap mint nap? Nagyobb esélyünk van a stroke-ra, mint másoknak - állítja egy új holland kutatás.

A Stroke szaklapban publikált tanulmány szerint 39 százalékkal nagyobb esélyünk van az agyérgörcsre, ha diplomások vagyunk, mindez pedig azért történik, mert az agy kognitív hanyatlás elleni védelmei már nem működnek bennünk.


Kép forrása: Thinkstock

A kutatók az elmúlt 20 évben mintegy 9 ezer ember egészségi állapotát figyelték Rotterdamban: a tesztcsoport tagjai mindannyian 55 év felettiek voltak és jó egészségnek örvendtek. 2012-re a csoportból 1134 embernek lett stroke-ja. Az adatok összesítése során az Erasmus University Rotterdam kutatói megállapították: azoknál esélyesebb a stroke, akik korábban már számoltak be memóriazavarokról. Az esély pedig szorosan kapcsolódott az iskolázottsághoz: minél magasabb volt, annál nagyobb esélyük volt a stroke-ra az érintetteknek.

Arfan Ikram, az Erasmus University kutatásban résztvevő professzorhelyettese szerint az iskolázottság jó indikátora annak, hogy az agy mennyire képes felvenni a küzdelmet a kognitív sérülésekkel.

Kíváncsi a részletekre? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik