Tudomány

Szörnyű vérnász Sárosban

Hamis pénzt vertek a fegyházban, tragédiába fulladt a szülők erőltette nász, egy kisfiú pedig halálra itta magát - 1902-ben járunk.

Hosszasan lehetne morfondírozni azon, hogy a sajtó csupán kielégíti az emberek pletyka és tragédiák iránti éhségét, vagy ő maga generálja. Tény azonban, hogy több mint száz éve sam volt más a helyzet, mint manapság. Legalábbis ez derül ki a korabeli sajtóhíreket feldolgozó Huszadikszázad.hu 1902-es bulvárhíreiből.

Egy zsivány a börtönben is zsivány

Az “apróságok” között találjuk egy kisiskolás megdöbbentő halálhírét, Részegeskedő gyermekek címmel. “Szekszárdról írják: Lajkó Imre tízéves dunaföldvári iskolás gyermek egyik iskolatársával elment Oláh József dunaföldvári pálinkafőzőjébe, a hol annyi pálinkát ivott, hogy bár az orvosi segítség gyorsan érkezett, az alkoholmérgezés következtében meghalt. Társát nagynehezen megmentették.”

A leleményes fegyencek története inkább nevetséges, tekintve, hogy tettüket a rácsmögött követték el. “Sopronból olyan jelentések jöttek az Igazságügyi Minisztériumhoz, hogy ott nagyon sok a rosz pénz és azok valószinüleg a fegyintézetből kerültek forgalomba. Az igazságügyi miniszter megbízta Balkay István váczi fegyintézeti igazgatót, hogy tartson vizsgálatot a soproni fegyházban. A vizsgálat meglepő eredményre vezetett. A fegyház kovácsműhelyében a rabok hamis húszfilléreseket gyártottak, megpróbálkoztak koronakészítéssel is s mindezekből igen sokat forgalomba hoztak. Most ezeket a rabokat ujra bíróság elé állítják s azután széthelyezik más intézetekbe.”

Vérnász

Megdöbbentő viszont a Vérnász címmel közölt rövidke hír. “Sárosmegyében Kapi községben Bács Juliskát, a bíró szép leányát Kalmár József már idősebb vagyonos gazdához erősítették. Február 9-ikén kellett volna lenni a menyegzőnek, de a menyasszony eltünt. A falu mellett levő füzesben megtalálták holtan Berta Jóskával együtt. A két holttesttől nem messze egy revolver feküdt, s a hó köröskörül véres volt Az öngyilkosság annyira megrendítette a szülőket, hogy a leány anyja közel van a tébolyodáshoz. Kalmár József, a vőlegény, házának padlásán felakasztotta magát, de idejekorán észrevették és levágták. Messze vidéken beszélnek a szomoru esetről.

A februárt egy erdélyi bányaszerencsétlenség is beárnyékolta. “A petrozsényi bányakerülethez tartozó Petrilla község mellett fekvő Deák-aknában február 3-ikán begyakorolt, teljesen megbízható bányamunkások dolgoztak. A déli szünet alatt, miután egy repesztést végrehajtottak, váratlanul robbanás történt. Hat ember meghalt, négy megsebesült. A szerencsétlenség okának azt mondják, hogy egyik bányász a tilalom ellenére czigarettára gyujtott.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik