Tudomány

Áder kitünteti a flow-elmélet atyját

A világszerte híressé vált pszichológus Csíkszentmihályi Mihály a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést kapja.

Csíkszentmihályi Mihály Amerikában élő pszichológus, a flow, a tökéletes élmény elméletének kidolgozója, a pozitív pszichológia úttörője 1934. szeptember 29-én született Fiumében (ma Rijeka, Horvátország) az utolsó fiumei magyar konzul, Csíkszentmihályi Alfréd fiaként. A család 1944-ben Velencébe menekült, majd néhány évvel később Belgiumban telepedett le. Mihály, akit már gyermekként is foglalkoztatott az emberek viselkedésének megértése, 1956-ban, 22 évesen kivándorolt az Egyesült Államokba. Pszichológiai tanulmányait az Illinois-i Egyetemen kezdte meg, majd tehetségét felismerő tanárai javaslatára átjelentkezett a tíz legjobb amerikai egyetem közé számító Chicagói Egyetemre, ahol 1965-ben szerezte meg PhD-fokozatát. 1961-ben feleségül vette Isabella Selegát, aki nemcsak a magánéletben, de a munkában is társa, több könyvének társszerzője lett.

15 évig várni kellett az áttörésre

1965-től a Lake Forest College szociológiai és antropológiai tanszékvezető docense, 1971-1987 között a Chicagói Egyetem humán fejlődéstani professzora, 1985-87-ben a magatartáskutató tanszék vezetője volt. 1999 óta a kaliforniai Claremont Graduate University professzora.

 
Fotó: MTI / Kallos Bea 

Tudományos szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, a kreativitás- és tehetségkutatás, valamint a magatartáskutatás. Csíkszentmihályit a tevékenységbe való belefeledkezés, a teljes bevonódás érzésének tanulmányozása foglalkoztatta: miért van az, hogy egyes emberek élvezik munkájukat, pedig gyakran nem is kapnak fizetséget érte. A kérdést körüljárva született meg a flow (áramlat) elmélete. A flow-élményt tudományos pontossággal leíró első tanulmánya 1975-ben jelent meg Beyond Boredom and Anxiety (Túl a szorongáson és az unalmon) címmel. Különösebb visszhang nélkül folytatta kutatásait, amelyeket kiadói felkérésre 1990-ben a Flow – Az áramlat – A tökéletes élmény pszichológiája című könyvében foglalt össze, és szinte egy csapásra világhírű lett.

Mindenkinek saját flow-élménye lehet

Meghatározása szerint “a tökéletes élmény alapja a flow, vagyis az a jelenség, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán önmagáért”. A tökéletes élmény akkor következik be, ha a tevékenység befejezése után létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése. Ha az életben megtaláljuk azt, ami örömet okoz, amiben kiteljesedhetünk, akkor jól érezzük magunkat, boldogabbak leszünk, jobb lesz a teljesítőképességünk, előbbre vihetjük a társadalmat, az emberiséget. Mindenki számára más és más tevékenység jelentheti az élet értelmét, a lényeg, hogy mindenki megtalálja a sajátjáét. A flow-élmény hozzásegít bennünket a nehézségek elviseléséhez, a túléléshez is.

Elméletét több vállalatnál és kormányzati szinten is alkalmazni kezdték. Javaslatai alapján tervezték meg például a világ egyik leggazdagabb magángyűjteménye, a Los Angeles-i Getty Center lenyűgöző épületkomplexumát, de új autómodell kialakításához is kikérték már a véleményét.

Az utóbbi másfél évtizedben elsősorban a pozitív pszichológiai kutatásoknak szenteli az idejét. A pozitív pszichológia alapjait Martin Seligmannal, az Amerikai Pszichológusok Egyesületének volt elnökével fektették le 2009-ben. A pozitív szempont bevonásával tudományos szemléletváltást akartak a jellemzően az emberi negatívumra koncentráló tudományágban. Csíkszentmihályi a Claremont Egyetemen létrehozta és társigazgatóként vezeti a pozitív pszichológiai kutatásokkal foglalkozó Életminőség Kutatóközpontot (Quality of Life Research Center), amelynek padjaiból már kikerültek az új szemléletmódot elsajátító első fiatal szakemberek. Az általuk megalapozott pozitív pszichológiai gondolkodásmód mára már divatos szakmai irányzattá vált.

Széchenyi-díjat kapott

Szerzőként is igen termékeny, tudományos kutatásait számos – több kiadást megért – könyvben foglalta össze. Az 1997-ben megjelent alapművön kívül magyarul olvasható még többek között az És addig éltek, amíg meg nem haltak – A mindennapok minősége (1998), A fejlődés útjai – a Flow folytatása (2008), a Kreativitás – A flow és a felfedezés, avagy a találékonyság pszichológiája (2009), Az öröm művészete – Flow a mindennapokban (2009), az Életre hangolva – A felnőtté válás útvesztői (2011), Tárgyaink tükrében – Az vagy, amit birtokolsz (2011) és az Élni jó! – Tanulmányok a pozitív pszichológiáról (2011).

Munkássága hazai elismeréseként 1998-ban az MTA külső tagjává választották, 2011-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki. 2012-ben szülővárosa is tisztelgett előtte, a rijekai egyetem díszpolgárává avatta.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.