Tudomány

A közönségével vásároltatna magának holdmeteoritotot egy bécsi múzeum

Egy internetes oldalt indított a bécsi Természettudományi Múzeum, mert nincs rá meg a forrása, viszont bemutatná és segítene a szokatlanul nagy holdkőzetet kutatásában.

Az Oued Awlitis 001 nevet viselő, Holdról származó kőzet év végéig látható a múzeumban, ezzel “kvázi” reklámozza megvásárlását. Ehhez 110 ezer euróra (33,7 millió forintra) van szükség – közölte az intézmény.

Az NHM, amelynek a világ legrégebbi és legnagyobb meteorit gyűjteménye van, nem rendelkezik a kőzet megvásárlásához szükséges összeggel. Célja nemcsak az, hogy bemutassa közönségének a szokatlanul nagy holdkőzetet, hanem hogy “támogassa ennek az egyedülálló meteoritnak a kutatását, a Holdról szóló ismeretek bővítését és hogy megőrizze ezt a nem mindennapi leletet a tudománynak és az eljövendő generációknak” – mondta el Ludovic Ferriere, az NHM meteoritkutatója.

A külön erre a célra létrehozott internetes platformon bárki támogathatja legalább öt euróval a meteorit megvételét. A pénzből a meteorit megvásárlása mellett annak tudományos kutatását is finanszírozzák.

A különleges kőzetre januárban bukkantak Marokkóban a Szahara nyugati részén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik