Tudomány

Üzenhetünk a Holdra

Közösségi finanszírozás segítségével küldene robotszondát a Holdra egy brit űrvállalkozás. A projektbe befektető magánszemélyek saját digitális emléküket is eljuttathatnák az égitest felszínére.

A Lunar Mission One kezdeményezés szerdán indította útjára azt a weboldalt, ahol bárki felajánlhat adományokat a projekt javára. A szervezők egy hónap alatt 600 ezer fontot (mintegy 228 millió forintot) szeretnének összegyűjteni, ebből szerda délutánra 98 ezer font (37 millió forint) jött össze a Kickstarter portál adatai szerint.

A legkisebb adomány 1 font (380 forint) lehet, azonban ha valaki legalább 60 fonttal támogatja a projektet, akkor a misszió megvalósulása esetén a szonda a személyes digitális üzeneteit, képeit és videóit is elviszi a Holdra. Emellett a landoló modulban helyet kapnának olyan kapszulák is, amelyek az adakozók DNS-ét hordozó hajtincseket tartalmaznák.

A szervezők nemcsak a kezdéshez szükséges 600 ezer fontot, hanem a projekt végső megvalósításához szükséges 500 millió fontot (190 milliárd forint) is hasonló módszerrel szeretnék előteremteni a jövőben.

A világ kormányai egyre terhesebbnek érzik az űrkutatás támogatását, amely pusztán az emberi tudás bővítésére alkalmas, és nem jár kereskedelmi haszonnal – mondta el a kezdeményezés alapítója, David Iron, aki korábban a brit királyi légierőnél szolgált.

A kezdeményezést tudósok és mérnökök indították útjára, akiket a Londoni Egyetem és a Brian Cox tudományos tévétársaság is támogat. A projekt célja tíz éven belül eljuttatni egy modult a Hold eddig sosem érintett déli sarkára. A robotszonda amellett, hogy mélyebbre fúrna az égitest felszínébe mint bármelyik korábbi holdmisszió, alkalmas helyet is kereshetne egy jövőbeli holdbázis számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik