Tudomány

Hihetlen kincseket találtak egy múmia mellett

Gazdagon felékszerezett múmiát tártak fel Egyiptomban spanyol régészek III. Thotmész (Thutmoszisz) fáraó halotti temploma alatti nekropoliszban.

A feltárások 2008 óta folynak, a hetedik ásatási szezon októberben kezdődött és január közepéig tart. A lelet a Középbirodalom (Kr.e. 2137-1781) idejéből származik, a felékszerezett hölgy, ahogy a régészek elnevezték az elhunytat, a harmincas éveiben távozott az élők sorából. Csaknem négyezer éven át megőrizte a kincseit, köszönhetően annak, hogy sírjára egy hatalmas kőtömb zuhant, mielőtt a sírrablók kifoszthatták volna a múmiát – olvasható a Discovery News hírportálon.

“A kőtömb egyaránt összezúzta a szarkofágot és a múmiát” – magyarázta Myriam Seco spanyol régész, a projekt vezetője.
A régészek a szikladarab eltávolítása után felfedezték a fakoporsót és a sérült múmiát. A korabeli elithez tartozó nőt csodaszép, féldrágakövekből és aranylemezekből fűzött nyaklánccal ékesítették, amelyen egy 20 grammos, kagylót formázó arany függő is volt. Mindkét csuklóján aranykarkötőt, bokáin csavart ezüstláncot viselt. Míg az arany függő és a karkötők épségben maradtak fenn, a bokaperecek súlyosan károsodtak.

“A fantasztikus leletek arról tanúskodnak, hogy III. Thotmész halotti temploma alatt kiterjedt nekropolisz rejtőzik, ahol a Középbirodalom nemessége temetkezett” – vélekedett Myriam Seco.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik