Tudomány

Rejtélyes fényjelenség Oroszországban

Egy újabb videófelvétel segíthet megoldani a múlt heti villanásról szóló találgatásokat. Budapesten is volt már hasonló.

Az orosz autós kamerák a legjobb dolgok közt vannak, amik történhettek az internettel – írja az IFL Science portál. Noha ezeket eredetileg azért találták ki, hogy balesetekkor megfelelő bizonyíték álljon rendelkezésre, vicces, meghökkentő, vagy épp tudományos szempontból fontos jeleneteket is lencsevégre kapnak. Komoly tudományos értékük volt például tavaly a cseljabinszki aszteroida-becsapódást megörökítő felvételeknek, most pedig azoknak a videóknak, melyek egy múlt pénteki fényjelenséget segítenek megérteni.

November 14-én este ugyanis egy óriási narancsszínű felvillanást láttak az égen Szverdlovszk környékén. Az első találgatások újabb meteoritbecsapódásról szóltak, noha ezt gyorsan meg is cáfolták, az atmoszférában elégő aszteroidák ugyanis fehér, kék, zöld színben játszanak és jóval fényesebbek. Felmerült az is, hogy a hadsereg „selejtezhette” robbanóanyag-készletét, de ezzel kapcsolatban hivatalos cáfolat is érkezett.

A megoldáshoz egy újabb felvétel visz közel, ami egy másik szemszögből mutatja meg a jelenséget. Ezen a felvételen már világosan látszik, hogy a fény nem a felhők fölül érkezett, hanem a földről és a felhők verték vissza. A legvalószínűbb eshetőség, hogy rakétaindítás volt a közelben, bár hivatalosan ezt sem ismerték el. De bátran kijelenthető, hogy a hadseregnek több köze van a történtekhez, mint a természetnek.

Tavaly Budapesten is volt hasonlóan titokzatos villanás – akkor kiderült, hogy a XV. kerületben, a Villamosenergia-ipari Kutatóintézetben végeztek elektromos íves vizsgálatokat, ami az egész városban látható fényjelenséggel járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik