Tudomány

Kiderült, mi okozta a rejtélyes villanást

Harmadik típusú találkozások (ufó, harmadik típusú találkozások)
Harmadik típusú találkozások (ufó, harmadik típusú találkozások)

Mesterségesen idézték elő a kedd esti fényhatást. Egy nagyfeszültségű szigetelőlánccal kísérleteztek.

Titokzatos villanások borították be Budapest egét kedden este. Az Időkép Facebook-profilján többen is jelezték, hogy este 7 óra körül két nagy villanás volt látható a fővárosban. Az első észlelés – a beszámolók szerint – 18 óra 44 perckor érkezett.

Iszonyatos villanás volt, egy pillanatra nappali világosság és valami furcsa hang. Nagyon megijedtem. Nem tudom mi lehetett…” – találgat Sohátné Horváth Zsuzsanna.

Spanyor Máté is hasonlóan írta le a látottakat: “Óbudán illetve a III. kerben több helyről is láttuk Pest felé, tényleg nagyobbnak hatott és sárgább fénynek mint egy normál villám“.

Egy másik észlelő, Török Judit így kommentelt: “Újpesten tisztán látszott, nappali világosság volt egy másodperc töredékéig. Érdekes élmény volt, jó lenne tudni mi volt az.”

Van, aki szerint a furcsa villanást hangok is kísérték, és akad olyan is, aki zöldes fényt észlelt.

Berceli Balázs, az Időkép.hu munkatársa elmondta: a fényhatást nem villámlás és nem is meteor égése okozta. Mesterségesen idézték elő.

„A videófelvétel alapján egyértelműen kizártuk a meteorológiai jelenséget. Villámlokalizációs rendszerünk nem észlelt elektromos aktivitást hazánkban. Sokkal valószínűbb, hogy valamilyen mesterségesen előidézett fényforrásnak lehettünk szemtanúi. Mint azt olvasóink is jelezték: egy XV. kerületi üzem területén végezhettek kísérleteket, amelyek feltehetően félresikerültek, és nagyobb kisülést okoztak” – magyarázta lapunk érdeklődésére a szakember.

Hozzátette: Rákospalotán, illetve Újpalotán egyáltalán nem ritka a kedden tapasztalt „égi játék”, olvasóik havi rendszerességgel számolnak be hasonló jelenségekről.

Az Országos Villamostávvezeték Zrt. (MVM OVIT Zrt.), illetve az ahhoz tartozó, nagyfeszültségű kutatólaboratórium területén “(…) villamos szigetelőkkel kisérleteznek, illetve beméréseket végeznek. Édesapám korábbi, szóbeli érdeklődésére a cégnél elmondták, hogy a Paksi Atomerőmű részére végeznek kísérleteket pl. az udvarukon álló több méter magas Tesla-tekercsen.” – írta egy helyi lakos az Időképnek.

Kísérleteztek, de nem ott, és nem azzal

Megkerestük az MVM OVIT Zrt. -t, hogy a kísérletekről érdeklődjünk, illetve a vakító fények esetleges forrásáról, de a cégnél azt mondták: semmi közük a titokzatos jelenséghez. „Nem mi nálunk zajlanak ezek a kísérletek, a mi telepünkön semmiféle ilyen tevékenység nincs. Az MVM OVIT biztosan nem idézett elő vakító fényeket” – közölte szűkszavúan a cég egyik munkatársa.

A szintén a kerületben található Veiki Villamosenergia-ipari Kutató Intézetnél viszont elismerték: egy nagyfeszültségű szigetelőlánc villamos íves próbáját végezték, amely hanghatással és kisülésekkel jár. Hangsúlyozták: a kísérletnek semmilyen káros következménye nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik