Tudomány

Pánik: Marslakók lőtték Amerikát

Nem az átverés volt a cél, egy rádiójáték mégis tömeghisztériát okozott az Egyesült Államokban: 1,5 millió ember menekült a földönkívüliek elől 1938. október 30-án.

“Hölgyeim és uraim! Ez a legszörnyűbb dolog, amit valaha láttam! Te jó ég! Valami tekereg elő az árnyékból, mint egy nagy, szürke kígyó. Látom a testét. Akkora, mint egy medve, csillog, akár a nedves bőr. A szeme fekete, a szájából nyál folyik, remeg és lüktet. Nézni sem bírom!” Ki őrizné meg a hidegvérét, ha a rádióban így közvetítik élő adásban a földönkívüliek invázióját?

Túl jól sikerült

Nyilván legalább egy enyhe hidegrázás még a legapatikusabb amerikaiak gerincén is végigfutott e tudósítás hallatán. Főleg, hogy 1938-ban járunk, amikor a gyors tömegtájékoztatás egyetlen eszköze a rádió volt. Szerencsére kiderült, a marslakók támadása vaklárma, és még csak nem is egy gonosz átverés, hanem egy szerencsétlen körülmények között lejátszott rádiójáték.

Történt ugyanis, hogy a tehetséges színházi polihisztor, Orson Welles és társulata szerződést kötött a CBS rádióval: hetente egy órás műsoridőben mutathatták be művészetüket. 1938 halloweenjére rádiójátékot készítettek H. G. Wellsnek A világok harca című sci-fijéből – idézi fel a Rubicon.hu. Azon túl, hogy korábbi valós katasztrófák hangfelvételeit is felhasználták, mesteri rendezés és színészi alakítással – például Roosevelt elnök hangját is utánozták – a színjáték teljesen élethűnek hangzott.


Thinkstock

A Marslakók invázióját vizionáló rádiójáték előtt természetesen figyelmeztettek, hogy mindez fikció, ám a “körülmények balszerencsés összejátszása” miatt ez kevés volt. Wellesék műsorába ugyanis “belelógott” a rivális NBC rádió egy népszerű komédiája. A hallgatók többsége csak ennek vége után tekert át a CBS-re, a figyelmeztetést nem hallhatták. A marslakók pedig ekkor már földet értek és épp New Jersey államban folyt a vérontás. Az egyórás műsor megszakítás nélkül ment le, helyszíni tudósítók, csillagászok és katonák nyilatkoztak.

Pánik, menekülés, hisztéria

A megdöbbent polgárok teljesen elhitték, hogy 1938. október 30-án élő egyenesben hallják, amint az űrlények lézerfegyvereikkel lemészárolják Grovers Mills lakosságát és a Nemzeti Gárda hétezer fős különítményét. Ezután repülő csészealjaikkal az Egyesült Államok nagyvárosai ellen indulnak. Óriási pánik tört ki. Országszerte százezrek kerültek sokkos állapotba, az utak megteltek menekülőkkel.

Körülbelül másfél millió embert ragadott el a tömeghisztéria, a hivatalos jelentések szerint azonban szerencsére haláleset nem történt. Orson Welles nem akarta átverni az amerikaiakat, mégis sikerült. A pánikról még a műsor alatt értesülhettek a szerkesztők, mert a végén ismét bemondták: kitalált történetről hangzott el. Késő volt. Több napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy teljesen megnyugodjanak a kedélyek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik