Tudomány

Oroszország segítene Amerikán

Kérés esetén biztosítanák az ellátást a Nemzetközi Űrállomás személyzetének, miután felrobbant az Antares amerikai hordozórakéta, amely teherűrhajót juttatott volna az ISS-re.

A keddi baleset szakértők szerint súlyos csapást jelent az amerikai űrkutatásra, a Nemzetközi Űrállomás fenntartásában nagyobb mértékben kell az oroszokra támaszkodni, a virginiai űrközpontot ugyanis legalább a vizsgálatok befejezéséig nem lehet használni.

A NASA arról tájékoztatott, hogy a teherűrhajó elvesztése nem jelent gondot az űrállomás személyzetének, mindenből van elég tartalékuk. A tervezett tudományos kutatásokra viszont hatással van a baleset, mert a szükséges berendezések egy része is odaveszett.

Az amerikai űrkutatási hivatal egyik illetékese szerint mindig számolnak az ilyen eshetőségekkel, ezért az űrállomás legénységének 4-6 hónapra elég élelme és vize van. Ráadásul már szerda reggel útnak indult Bajkonurból a Progressz orosz űrhajó, mely élelmiszert, vizet, oxigént, üzemanyagot és tudományos berendezéseket szállít az ISS-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik