Tudomány

Halálra főzik a méhek a rájuk támadó darazsat

Egy méhecskének semmi esélye egy japán óriás lódarázzsal szemben. A japán méhek azonban kifejlesztettek egy meglepő fegyvert ellenük.

A japán óriás lódarázs egészen egyszerűen rémisztően veszélyes, még az emberekre is. Simán át tudják rágni a méhészek szokásos védőruházatát, halálos idegmérget juttatva az ember szervezetébe, mérget, amivel távolba is tudnak támadni, és, ha szemen találnak valakit, az jó eséllyel meg is vakul.

A méheknek látszólag semmi esélyük. Elég harminc óriás lódarázs, hogy pár óra alatt elpusztítsanak egy harmincezer, európai méhből álló kolóniát, ahogy az ezen a videófelvételen is látható. A méheknek ugyanis semmi fegyverük ellenük – fullánkjuk nem elég erős ahhoz, hogy átszúrja a lódarazsak testét.

Azonban egy japán óriás lódarázs sem érezheti biztonságban magát egy olyan méhkasban, amit japán méhek hoztak létre. Azok ugyanis kifejlesztettek egy ötletes módszert a látszólag elpusztíthatatlan gyilkosok ellen: „megfőzik” őket.

Az iflscience oldalán tegnap népszerűvé tett, egyébként már hétéves NatGeós videón az látni, ahogy a fatörzsben fészkelő japán méhek hagyják, hogy egy a darazsak felderítője bemenjen a kasba, ahol nem is tudja, milyen csapda vár rá. Amikor már bent van, és biztonságban érzi magát, a méhek hirtelen teljesen beborítják, majd rezegni kezdenek, és ezzel majdnem 48 fokra hevítik a hőmérsékletet a „méhlabda” közepén. Amit a hőre érzékeny darazsak már nem viselnek el, és „halálra főnek”.

De nem csak ez okozza elpusztulásukat. Az iflscience cikkében – és az alábbi NatGeó videóban – ugyan nem szerepel, de japán kutatók megállapították, hogy nem csak a hőmérséklet emelkedik a “méhlabda” közepén, hanem a széndioxid mennyisége is, méghozzá a szabad levegőn mérhető érték százszorosára. És ilyen körülmények között a lódarazsak még érzékenyebbek a melegre, és gyorsabban, mindössze 5-10 perce alatt elpusztulnak.

 

Így a felderítő nem tudja elmondani társainak a méhek rejtekhelyét, ami életfontosságú a méhek számára, hiszen egy több darázsból álló támadást már ezzel a fegyverrel sem tudnák olyan könnyedén elhárítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik