Tudomány

Elindult a tudományos Való Világ

Csak épp emberek helyett pingvinek a főszereplők.

A tudósok szerint az állszíjas pingvin, az Adélie-pingvin és számos más pingvinféle populációja rohamosan csökken, mivel a tengeri jég visszaszorulásával párhuzamosan a táplálékot jelentő krillek számossága is megapadt.

A problémát az jelenti, hogy mire “szabad szemmel” is láthatóvá válik egy-egy faj pusztulása, addigra már késő bánat, egyszerűen nem tudunk mit tenni. Éppen ezért az Oxford Egyetem létrehozott egy Penguin Watch nevű honlapot, ahol az önkéntesek azzal segíthetik a tudósok munkáját, hogy megszámolják a képeken látható madarakat.

Mivel az Antarktisz leghidegebb pontjairól van szó, arra nincs lehetőség, hogy bárki személyesen figyelemmel kövesse a madárkolóniák életét, azonban a számos kamerának köszönhetően immáron kétszázezer kép áll rendelkezésünkre.

A szeptember 17-én indított projekthez már ötezer önkéntes csatlakozott, s a tudósok abban reménykednek, hogy az internetezők segítségével egyrészről sokkal pontosabb képet tudnak alkotni a pingvinek egészségügyi állapotáról, másrészről hamarabb tudják jelezni, ha valamelyik faj védelemre szorul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik