Tudomány

A kutya is lehet pesszimista

A többségük egyébként nem az, bár a kutatás még tart.

A hír hallatán bennünk először az a kérdés vetődött fel, hogy az ausztrál tudósok mégis hogy tudtak különbséget tenni optimista és pesszimista ebek között. Nos, mint kiderült, első körben megtanítottak nekik két hangot: az alacsony hangot mindig egy tál víz, míg a két oktávval magasabbat egy tál tej követett.

Ezek után a kettő közötti hangmagassággal szórakoztatták a kutyákat és azt figyelték, hogy melyik mire számít – tejre vagy vízre, vagyis jóra vagy rosszra.

Az általunk tesztelt kutyák többsége inkább optimista volt, azonban korai lenne még általánosítani” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Melissa Starling, a Sydney Egyetem állatorvosi karának oktatója.

És hogy ez a kutatás mire jó? Nos, a tudósok szerint bármilyen munkára is próbáljuk betanítani (mentés vagy nyomozás), érdemes optimista kutyát választani, mivel azok kudarc esetén sem adják fel, míg pesszimista társaik hamarabb összeomlanak a stressz alatt.

Ennek abban rejlik a hihetetlen ereje, hogy lehetőségünk van megkérdezni a kutyától, hogy hogy érzi magát és aztán választ is kapni. Ezzel ellenőrizhetnénk a hogylétét […] és kideríthetnénk, hogy mit talál érzelmileg nyomasztónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik