Tudomány

Bálnatakonyra fáj a tudósok foga

Újfajta megoldással próbálkoznának a tengerbiológusok.

Bármely bálnától bármilyen biológiai mintát szerezni épp oly nehéz, mint amennyire azt egy laikus el tudja képzelni. Bolygónk legnagyobb emlősei ijedősek és akár helikopterrel, akár hajóval közelítenek feléjük, a jármű által keltett hangzavar egyszerűen kiborítja őket.

Éppen ezért a tengerbiológusok úgy döntöttek, hogy a stresszhormonoktól sűrű vérminták helyett a sokkal könnyebben összeszedhető takonnyal is beérik, ehhez pedig építettek egy újfajta drónt, amelyet feladatának megfelelően SnotBot, vagyis TakonyRobot névre kereszteltek.

Egy kék bálna például átlagosan kilenc méter magas páraoszlopot lövell ki orrnyílásain keresztül, s tekintettel arra, hogy az eddigi tesztek alapján a drón még három méteres távolságból sem hallható (legalábbis bálnák számára), a kutatók abban reménykednek, hogy végre stressztől mentes állapotban is meg tudják vizsgálni ezeket az állatokat.

Bár a TakonyRobotnak ez már az ötödik változata, a több éves fejlesztésnek még nincs vége. Igaz, a bevetés előtt immáron nem annyira technikai, mint inkább jogi akadályok állnak: a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis 300 méternél nem lehet közelebb repülni a bálnákhoz, azonban ezen előírás létrehozásakor még nem léteztek drónok, csak sokkal hangosabb helikopterek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik