Tudomány

Buknak a szúnyogok a lábszagú sajtra

Ennek oka roppant prózai: imádják a lábszagot.

Korábban a témában:

Erre holland tudósok jöttek rá még az 1990-es évek elején, mikor Limburger sajtot helyeztek egy szélcsatornába. A nőstény szúnyogok egyszerűen képtelenek voltak ellenállni. A belga trappista szerzetesek által feltalált Limburger sajtról azt kell tudni, hogy a büdös sajtok hazai királyához, a pálpusztaihoz hasonlóan egy Brevibacterium linens nevű baktériumot használnak az érleléséhez.

Ez az a baktérium, amitől lábszagú lesz a sajt – és épp ez a baktérium az, amitől lábszagú lesz a láb is, mivel ezek egyébként az emberi bőrön is fellelhetőek.

Tekintettel arra, hogy az ember (kellő higiénia mellett) nem éri el egy pálpusztai szagának töménységét, a tudósok azóta is sikerrel alkalmazzák a Limburger alapú szúnyogcsapdákat, főleg malária sújtotta területeken. A módszert otthon is ki lehet próbálni – feltéve, hogy bírjuk a koncentrált lábszagot.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.