Tudomány

Kristályba fagyasztották a fényt

Ughy Márton

2014. 09. 17. 05:30

Amerikai tudósoknak sikerült megállítani a fotonokat.

Korábban a témában:

Arról már néhány hónapja beszámoltunk, hogyan kell fényből anyagot létrehozni, azonban a Princeton Egyetem fizikusai egy még ennél is érdekesebb kísérletet végeztek el: kristályba fagyasztották a fényt. Nem arról van szó, hogy átvilágítottak egy kristályon, hanem a fotonokból készítettek kristályt – megállították a fénysebességgel száguldó elemi részecskéket, méghozzá a világon elsőként.

Ehhez építettek egy százmilliárd atomból álló szerkezetet és a kvantummechanika törvényeit kihasználva némi együttműködésre kényszerítették az amúgy egymással kölcsönhatásba nem lépő fotonokat.

Ezen interakcióknak köszönhetően a fény egészen új módon kezd viselkedni, amit leginkább az anyag halmazállapotaihoz lehetne hasonlítani” – magyarázta Darius Sadri, a kutatók egyike. Akit érdekel a módszer részletes leírása, annak ajánljuk figyelmébe ez erről írt tanulmány egészét.

Végső soron irányítani szeretnénk az energia áramlását a részecskék szintjén” – válaszolt egy másik tudós, Hakan Türeci arra a kérdésre, hogy mindez mire jó. “A cél az, hogy jobban megértsük a létező anyagokat és folyamatokat, illetve kutathassuk azokat, amiket létrehozni még nem tudunk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.