Tudomány

Kristályba fagyasztották a fényt

Amerikai tudósoknak sikerült megállítani a fotonokat.

Arról már néhány hónapja beszámoltunk, hogyan kell fényből anyagot létrehozni, azonban a Princeton Egyetem fizikusai egy még ennél is érdekesebb kísérletet végeztek el: kristályba fagyasztották a fényt. Nem arról van szó, hogy átvilágítottak egy kristályon, hanem a fotonokból készítettek kristályt – megállították a fénysebességgel száguldó elemi részecskéket, méghozzá a világon elsőként.

Ehhez építettek egy százmilliárd atomból álló szerkezetet és a kvantummechanika törvényeit kihasználva némi együttműködésre kényszerítették az amúgy egymással kölcsönhatásba nem lépő fotonokat.

Ezen interakcióknak köszönhetően a fény egészen új módon kezd viselkedni, amit leginkább az anyag halmazállapotaihoz lehetne hasonlítani” – magyarázta Darius Sadri, a kutatók egyike. Akit érdekel a módszer részletes leírása, annak ajánljuk figyelmébe ez erről írt tanulmány egészét.

Végső soron irányítani szeretnénk az energia áramlását a részecskék szintjén” – válaszolt egy másik tudós, Hakan Türeci arra a kérdésre, hogy mindez mire jó. “A cél az, hogy jobban megértsük a létező anyagokat és folyamatokat, illetve kutathassuk azokat, amiket létrehozni még nem tudunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik