Tudomány

Növények nőnek a marsi talajban

Jó hír a telepeseknek: a Mars és a Hold talajában kiválóan tenyésznek a haszonnövények. Éhen halni nem fognak.

Ha az emberiség valaha is állandó bázist kíván létrehozni idegen bolygón, képesnek kell lennie helyben megtermelni az élelmét is. Mivel a legközelebbi alkalmas célpont a Hold és a Mars lehet, holland kutatók e két planéta “talaját” szimulálva próbálkoztak tizennégy növényfaj nevelésével.

A Mars jól teljesít

A NASA vulkanikus hamuból és az arizonai sivatagból származó talajból modellezte a két bolygó talaját, amelyek összetétele csaknem azonos a Hold és Mars talajából vett mintákkal. Mindkét anyag tartalmazza a növények számára szükséges összetevőket, kivéve a nitrogént és persze a vizet. Ezeket mesterségesen pótolták a 840 cserépbe ültetett 4200 mag számára.

Ezek a mesterséges talajok bár szorosan követik az eredetit, még a szemcseméretük is egyező, nyomokban mégis tartalmaztak nitrátot és más, vegyületeket. A modell tehát nem teljesen tökéletes, ám az eredmény így is meglepő. Az összehasonlíthatóság kedvéért az “idegen” talajokba dugott növények magjait egy tápanyagban szegény földi talajba is elvetették.

Az 50 napos kísérlet során a növények többsége mindhárom környezetben szárba szökött, sőt egyesek jobban teljesítettek a marsi földben, mint a valódiban. A legsikeresebb a rozs és a zsázsa volt, míg meglepő módon a vad növények sínylették meg leginkább a kísérletet. A leggyengébben a Hold talaja vizsgázott: volt mag, amely ki sem csírázott, több palánta pedig még az 50. nap előtt elpusztult.

Fotó: wikimedia

Élesben is kipróbálják?

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, elméletileg lehetséges a növénytermesztés a Holdon és a Marson. Persze rengeteg kérdés marad még. Mennyire képes megtartani adott talaj a vizet, a földtől eltérő fény és gravitációs és egyéb viszonyok miként befolyásolják a növények növekedését? Problémát jelenthet az is, hogy a Mars talaja feltehetően sok nehézfémet tartalmaz, ami emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi a növényeket.

Van tehát még tennivaló, mielőtt az ember idegen bolygók földjét kezdené megművelni, pedig ha minden “jól megy”, a Mars One projekt keretében egy holland társaság már 2016-ban megkezdené a vörös bolygó kolonizálását. Ekkor indulna az első űrhajó, majd további hét szállítana építőanyagot és ellátmányt, az emberek 2022-ben indulhatnának. Visszaút nincs, az önként jelentkezők egész életüket ott töltenénk, mi pedig minden percüket kamerákon keresztül leshetnénk, mint egy földön kívüli valóságshowt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik