Tudomány

Csúnyán átverték az emberiséget

A Holdon pezseg az élet, szőrös, szárnyas humanoid lények repkednek a kráterek között - a hír még a tudósokat is lázba hozta 1835-ben.

 

A nagy átverést a New York Sun firkászai sütötték ki azon egyszerű és önző megfontolásból, hogy az 1833-ban indult lap eladásait kissé feljebb tornásszák. A téma adta magát, a XIX. század elején az ember örök tudásvágya újult erővel fordult a világűr felé, ami a kevés tudás és sok fantázia találkozásából olykor igen vad dolgokat szült. Thomas Dick amerikai tiszteletes például még arra is vállalkozott, hogy megbecsülje a Naprendszer bolygóin és a Holdon élő humanoid populáció lélekszámát.

A New York-i lap újságírói alkottak tehát egy áltudóst, aki 1835. augusztus 25-től öt napon keresztül jelentetett meg részleteket Sir John Herschel, neves asztronómus Holddal kapcsolatos állítólagos felfedezéséről – írja a Rubicon.hu.

Szárnyas holdlakók

Ennek lényege az volt, hogy Herschel néhány évvel korábban Dél-Afrikából egy minden korábbinál pontosabb távcsővel vizsgálta a Holdat, és egy csodálatos idegen világba sikerült bepillantania. A kráterek közt hatalmas óceánok hullámzanak, buja a növényzet, de még kétlábú hódokat, unikornisokat és szőrös, denevérszárnyon röpködő humanoid lényeket is sikerült megfigyelni. Mindebből az igazság mindössze a tudós személye volt, és hogy korábban valóban Fokföldön vizsgálódott.


Nem csoda, ha elszalad az ember képzelete. Fotó: Thinkstock

Az ötlet bejött, a New York Sun példányszáma rohamos emelkedésnek indult. Mindössze a lapszerkesztők lelkiismeretén múlt, hogy a „tudósítás” hat nap után befejeződött. Az olvasók túlnyomó része hosszú ideig nem jött rá, hogy átverés áldozata lett. Sőt. A konkurens lapok is ráharaptak a témára, majd hamarosan a tudományos világ képviselői is megjelentek az újság szerkesztőségében. Augusztus végén a Yale Egyetem küldöttséget menesztett a New York Sunhoz, hogy megszerezze az eredeti tanulmányokat, és a professzorok az újságírók kitérő válaszai ellenére sem jöttek rá az átverésre.

Szeptember közepén az újságírók beismerték a “tréfát”, de sokan most épp azt nem hitték el, hogy átverés volt az egész… Szerencsétlen John Herschel pedig számolatlanul kapta a leveleket, amelyben a földön kívüli életről faggatták.

Tömeghisztéria marslakók miatt

Mondhatnánk, hogy mindez régen volt, tudatlanság, tájékozatlanság, miegymás. De az ember nem változik. Legalábbis erre enged következtetni, hogy 100 évvel később tömeghisztéria tört ki az Egyesült Államokban, miután CBS rádióadó arról számolt be, hogy egy Marsról érkezett űrhajó landolt New Jersey államban, és megkezdte a Föld leigázását.

Valójában Orson Welles remekbe szabott rádiójátékát adták le 1938. október 30-án, a űsor előtt még figyelmeztették is a hallgatóságot: fiktív történetet fognak hallani. A műsor hatására mégis általános pánik tört ki, országszerte százezrek kerültek sokkos állapotba, a nagyvárosokból kifelé vezető utak megteltek a marslakók elől menekülőkkel. A tömeghisztéria körülbelül 1,5 millió embert ragadott magával, szerencsére halálos áldozatot nem volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik