Tudomány

Száz éve irtottuk ki az utolsó vándorgalambot

1914-ben pusztult el a cincinatti állatkertben Martha, de most kitömött példányokból megpróbálják klónozni.

A vadon élő utolsó vándorgalambot már 1900-ban megölték, az állatkertekben pedig nem sikerült szaporítani a fogságban élő példányokat, amelyek közül az Egyesült Államok első first ladyjéről, Martha Washingtonról elnevezett madár volt az utolsó. A 19. század elején a becslések szerint a faj még ötmilliárd képviselője élt, és néhány évtizeddel Martha előtt még 500 kilométer hosszan elnyúló vándorgalambrajok tarkították az eget.

Távíron üzenték egymásnak a vadászok

“A fajnak ízletes húsa és a technika fejlődése okozta a vesztét. Az akkoriban új távírótechnika révén könnyen terjedtek a vándorgalambok óriási költőhelyeiről szóló információk, az elejtett madarakat pedig vasúton szállították a fogyasztókhoz. A vadászok nagy hasznot tettek zsebre” – mondta Arnulf Köhncke, a WWF szakértője. A vadászok hálókkal, fegyverekkel, de akár égő kénnel eredtek a madarak után. Utóbbi füstje elkábította az állatokat, amelyek így egyszerűen lepottyantak a fáról.

Hozzávetőleg 40 centis hosszával és 300 grammos súlyával a vándorgalamb nagyobb volt közeli rokonainál. A madár könnyen felismerhető volt gyöngyszürke hátáról és rozsdavörös hasáról.

Nem nagyon lesznek nekik erdők

Az Egyesült Államokban és Kanada déli részén honos vándorgalamb elsősorban makkal és bükkmakkal táplálkozott a költés idején. Egy-egy erdős terület évekig regenerálódott, miután a madarak lecsupaszították, így mindig újabb és újabb területeket kerestek. A vadászat mellett az erdőirtás is hozzájárult a vándorgalamb kihalásához.

Tudósok most a faj újjáélesztését tervezik: kitömött példányokból származó örökítőanyagot használva klónozni fogják a vándorgalambot, amely mellett a faj eredeti élőhelyének lomberdei mára nagyrészt szintén eltűntek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik