Tudomány

Totális kudarc lett a reményteli őssejtkutatás

Nem sikerült megismételni a visszavont őssejtkutatás eredményeit, amely miatt egy kutató már öngyilkos lett.

Egyelőre nem sikerült megismételni a visszavont japán-amerikai őssejtkutatás eredményeit – jelentette be szerdán a japán Riken Fejlődésbiológiai Központ laboratóriuma, amelynek kutatói korábban áttörő eredményekről adtak hírt.

Öngyilkos lett a tudós

A japán kutatók korábban a világ egyik legbefolyásosabb tudományos lapjában, a Nature-ben közzétett két tanulmányban “áttörést jelentő” sikerről számoltak be. Az akkor közölt eredmények azzal a reménnyel kecsegtettek, hogy olcsó és gyors eljárással lehet embrióéhoz hasonló őssejtet előállítani. A szerzők azonban júliusban visszavonták a publikációkat, és elismertek a kutatás közben elkövetett számos hibát.

A tudományos cikk egyik szerzője nem bírta elviselni a szégyent, és öngyilkosságot követett el. A rendőrség szerint három búcsúlevelet hagyott maga után, mindegyiket kutatótársainak címezte, közülük az egyiket a kutatás meghamisításával vádolt beosztottjának, Obokata Harukónak, a tanulmány vezető szerzőjének.

Felezik a kutatók számát

A tanulmány társszerzőit, köztük Szaszai Josikit, a kobei intézet helyettes vezetőjét, nem találták vétkesnek hamisításban, ugyanakkor a Riken házon belüli vizsgálata elmarasztalta Szaszait, amiért a kutatócsoport felügyelőjeként nem ellenőrizte az adatokat.

Kollégái szerint Szaszai a botrány kitörése óta lelki tanácsadásra szorult, és kijelentette, hogy “mélységesen szégyelli magát” a történtekért. A Riken szerdán azt is közölte, hogy teljes szervezeti átvizsgálást tervez a további problémák megelőzésére. A kutatóik számát pedig a felére csökkentik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik