Nagyvilág

Felakasztotta magát egy japán biológiaprofesszor

Az úttörő jellegű, ám később visszavont őssejtkutatásról szóló tanulmány társszerzője nem bírt megbirkózni a szégyennel.

Az 52 éves biológiaprofesszornak, Szaszai Josikinak a lépcsőház korlátjáról lógó élettelen testét kedden reggel találták meg a Riken japán állami kutatási szervezet kobei fejlődésbiológiai intézetében. Azonnal kórházba szállították, de ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani – írja az MTI. 

Szégyellte magát

A rendőrség szerint három búcsúlevelet hagyott maga után, mindegyiket kutatótársainak címezte, közülük az egyiket a kutatás meghamisításával vádolt beosztottjának, Obokata Harukónak, a tanulmány vezető szerzőjének.

A tanulmány társszerzőit, köztük Szaszai Josikit, a kobei intézet helyettes vezetőjét, nem találták vétkesnek hamisításban, ugyanakkor a Riken házon belüli vizsgálata elmarasztalta Szaszait, amiért a kutatócsoport felügyelőjeként nem ellenőrizte az adatokat.

Kollégái szerint Szaszai a botrány kitörése óta lelki tanácsadásra szorult, és kijelentette, hogy “mélységesen szégyelli magát” a történtekért.


Fotó: Europress 

A Riken kutatócsoportja a 30 éves Obokata Harukóval az élen januárban a Nature című rangos tudományos folyóiratban arról számolt be, hogy olcsó és gyors eljárást fejlesztett ki az embrióéhoz hasonló pluripotens őssejt előállítására egerek véréből. Állításuk szerint az úgynevezett STAP-sejtek felfedezése a személyre szabott gyógyítás új korszakát jelentheti, olcsóbbá, gyorsabbá és biztonságosabbá teheti az őssejtek előállítását.

Hamarosan kétségek merültek fel a tanulmány hitelességét illetően, és a Riken vizsgálatot indított, amely megállapította, hogy a kutatás vezető szerzője, Obokata a jobb eredmény felmutatása érdekében meghamisította a kutatási adatok egy részét.

Visszavonták a tanulmányt

A vizsgálat nyomán a Nature, amely a világ egyik legbefolyásosabb tudományos folyóirata, a kutatókkal egyetértésben, “kritikus hibákra” hivatkozva július elején visszavonta a tanulmányt.

A hamisításért felelőssé tett kutató, Obokata Haruko továbbra is a kutatóintézetben dolgozik, szigorú felügyelet mellett ismétli meg éppen a vitatott kutatást, amely szerinte az adatokkal való manipulálás ellenére valós eredményeket hozott. A kutató munkáját két kamerával figyelik napi 24 órában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik