Tudomány

Egyetlen molekula sem volt még ilyen hideg

Lézerekkel kerültek az abszolút nulla fok közelébe.

A Yale Egyetem fizikusai egy ún. magneto-optikai csapdába csalták az aprócska stroncium-monofluorid molekulákat – lézerekkel lelassították és szinte megállították a vegyületet -, melynek eredményeképp ezek hőmérséklete csak 2,5 ezreddel haladta meg a gyakorlatban el nem érhető abszolút nulla fokot.

Az eredmény már önmagában is elképesztő, mivel a fent nevezett módszerrel feltalálása óta kizárólag atomokat tudtak elkapni. Ugyan a stroncium-monofluorid nem sokkal nagyobb – a molekulát két atom és egyetlen elektron alkotja -, mégis hihetetlen lehetőségek előtt nyitja meg a kapukat.

Olyan kémiai reakciók lezajlását kezdhetjük el tanulmányozni, melyek az abszolút nulla fokhoz nagyon közel történnek” – magyarázta a kutatást vezető John Barry. “Esélyünk van többet megtudni az alapvető kémiai mechanizmusokról.

Emellett a módszer lehetővé teszi, hogy számos területen újabb kísérleteket végezzenek: az extrém precíziós mérésektől kezdve, a kvantum szimulációkon át, egészen a részecskefizika standard modelljéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik