Tudomány

És ön mikor kezdett cigizni?

Nem hiába kerül 18-as karika a dohánytermékekre - a legtöbben előtte szoknak rá.

Az Egyesült Államok Tisztifőorvosi Hivatalának nemrég megjelent jelentése az elmúlt ötven év statisztikáit foglalja össze, s végeredményében teljesen indokoltnak tartja a korlátozó és fiatalokat védő rendelkezéseket, mivel kizárólag a fiatalok hajlandóak elkezdeni dohányozni – aki megéli a 26-ot cigi nélkül, az már szinte biztos, hogy nikotin nélkül éli le az életét.

A legutóbbi, 2012-es adatokból az derült ki, hogy egy átlagos amerikai (ex-)dohányos 15,3 évesen próbálta ki először és 18,2 évesen tért át a napi füstölgésre. Azok, akik életük során valaha napi szinten dohányoztak mind 26 éves koruk előtt szoktak rá – kétharmaduk 18 éves korukig -, azonban statisztikailag elhanyagolható (kevesebb, mint 1,5%) volt azoknak az aránya, akik felnőtt korban döntöttek a káros szenvedély mellett.

Aki fiatalon beleesett a dohány csapdájába, és felnőtt fejjel már nehezére esik lemondani a cigiről, ne féljen segítséget kérni. A mozgás segít a testi kínokon, míg a lelki bajokra Hódos Hajni őszinte írását javasoljuk – és annak második részét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik