Tudomány

150-nél nem lehet több ismerőse

Egyszerűen képtelenség ennél több kapcsolatot fenntartani.

Irány a Facebook, önnek hány ismerőse van? Csak, hogy legyen mihez viszonyítani, a közösségi oldal egy átlagos felhasználójának 130 – amennyiben önnek sincs sokkal több, akkor valószínűleg tényleg ismeri őket. Azonban, ahogy az ismerősök száma meghaladja a 250-et, egyre több olyan arc lesz, akivel csak a képernyőn találkozik.

Mindez Dunbar számának köszönhető. Robin Dunbar az antropológia és az evolúciós pszichológia professzora, s elmélete szerint az ember 150-nél több, valódi kapcsolatot képtelen fenntartani. Természetesen a konkrét szám egyénfüggő, kinél kevesebb, kinél kicsivel több, azonban arra is rámutat – s ez talán nem fog senkit meglepni -, hogy a mennyiség hamar a minőség kárára megy.

Minél több embert adunk hozzá az ismerősi körünkhöz, annál több időt, energiát és agykapacitást emészt fel az apró, de fontos részletek észben tartása, a kapcsolat rendszeres ápolása. Az előbb felsorolt erőforrások pedig mind végesek, innen a 150 fős határ, amit a történelem is alátámasztani látszik: vadászó-gyűjtögető őseink sem tömörültek nagyobb csoportokba, ahogy az átlagos középkori falvak se voltak sokkal nagyobbak.

Sőt, a társadalmi kapcsolatokat fenntartó állatok sem közlekednek ennél nagyobb csoportokban. De Dunbar kutatása egy másik, érdekes összefüggésre is felhívta a figyelmet a kapcsolatok milyensége és az agy mérete között: a monogám fajok agya nagyobb, feltételezése szerint épp amiatt, mert ennek híján képtelenek lennének fenntartani egy minden másnál erősebb kapcsolatot a társukkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik