Tudomány

Búvárok keresik a világ legnagyobb harangját Mianmarban

A 270 tonnás bronzharangot négyszáz éve lopta el egy portugál kalandor, de hajója, rajta a kinccsel, három folyó találkozásánál elsüllyedt.

Népes búvársereggel indítottak keresést a világ legnagyobb, évszázadok óta a víz mélyén fekvő harangja után Mianmarban, az egykori Burma régi fővárosától délre. A világon valaha öntött legnagyobb, 270 tonnás bronzharangot Dhammazedi burmai király adományozta 1476-ban a burmai buddhisták legszentebb pagodájának, az aranyborítású Svedagonnak.

A harangot az 1600-as évek elején ellopta Filipe de Brito portugál kalandor, rozoga hajója azonban elsüllyedt három folyó, a Yangon, a Bago és Pazundaung találkozásánál.

Hazai és külföldi kutatócsoportok már régóta szerették volna megtalálni a történelmi műtárgyat, ám a harang vélhetően a folyó aljába mélyen beágyazódva, vastag üledék alatt rejtőzik, s az erős áramlatok és a zavaros víz visszatartotta a kincsvadászokat folyómeder alaposabb átkutatásától, a felszínes keresések pedig nem hoztak eredményt.

A héten újabb, nagyszabású expedíció indult Dhammazedi nagyharangjának felkutatására, a keresésben hetven búvár vesz részt, köztük tíz olyan környékbeli halász, aki képes légzőkészülék nélkül nagy mélységekbe lemerülni.

Win Myint, az expedíció vezetője elmondta az AP hírügynökségnek, mindig is arról álmodozott, hogy kiemeli a harangot és visszaadja a Svedagon pagodának.

Míg a biztosítókötéllel lemerülő búvárok a víz mélyén keresik a régiséget, egy csónakról buddhista szerzetesek a biztonságukért imádkoznak.

Az expedíció 200 ezer dolláros költségét adományokból teremtették elő, ebből akár másfél hónapig is folytathatják a kutatást.

Ajánlott videó