Tudomány

Először kapta meg egy nő a legrangosabb matematikai díjat

Az iráni születésű, de már az Egyesült Államokban élő professzornak adott elismerés régóta esedékes volt.

A matematikát még mindig hajlamosak az emberek a „férfiak tudományának” tekinteni, pedig már évszázadok óta a nők is hozzájárultak a tudományág fejlődéséhez, ezért is számít jelentős eseménynek, hogy idén most először egy nő is megkapta a Fields-érmet – jelentette a BBC. A Nemzetközi Matematikai Unió (IMU) által odaítélt díjat Szöulban adták át Maryam Mirzakhani professzornak, a Riemann-felületekkel kapcsolatban elvégzett munkája elismeréseként.

Az IMU egykori elnöke, a brit Sir John Ball a BBC-nek nyilatkozva „fantasztikusan fontosként” jellemezte Mirzakhani győzelmét, kijelentve, már régóta esedékes volt, hogy végre egy nő is megkapja a Fields-érmet, hiszen nagyon sok „briliáns női matematikus van”. Az éremről döntő bizottság egyik tagja közölte: remélik, hogy ezzel több nőt tudnak rávenni arra, hogy matematikai pályára lépjenek.

A Fields-érmet először 1936-ban adták át, majd 1950 óta minden négy évben osztják ki. Eleinte ketten kapták, majd 1966-ban felemelték a díjazottak számát négyre. Csak fiatal, 40 év alatti matematikusok kaphatják meg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik