Tudomány

Mitől zöld a takony?

Vagy épp mitől fekete?

Hivatalos nevén az orrváladék az orrnyálkahártya által létrehozott anyag, amely amellett, hogy megtisztítja, meg is nedvesíti az orron beszívott levegőt. Az egészséges emberi test is folyamatosan termeli, azonban a mirigyek betegség vagy allergia esetén rendesen belehúznak, hiszen az alapvetően átlátszó orrváladék enzimeket és antitesteket is tartalmaz, melyek feladata az lenne, hogy legyőzze a behatolni próbáló vírusokat és baktériumokat.

Épp ez a mikrobiológiai csata az, ami kezdetben sárgássá, majd egyenesen zölddé színezi a taknyot. Pontosabban a csata áldozatai: a kórokozókat ugyanis a test az immunrendszer fehérvérsejtjei által is használt enzimekkel kínálja meg, s az elhalt bacik és elhasznált enzimek kombinációja okozza a színváltást.

Amennyiben sárga vagy zöld helyett piros vagy barna az orrváladék, nem feltétlenül kell megijedni, valószínűleg csak túl sokat fújtuk az orrunkat, és az apró hajszálerek közül néhány elpattant. Adott esetben annak is örülhetünk, ha a takony sötétbarna vagy fekete – tipikusan dohányosok és fesztiválokra járók szokták megtapasztalni -, ez ugyanis azt jelenti, hogy az orrváladék végezte a dolgát, a levegőből kiszűrte a porszemcséket.

Amennyiben némileg csökkenteni szeretnénk az orrváladék termelését, érdemes sokat inni, gőz felett inhalálni és befektetni egy orrmosó neti kannába. Persze a célt el lehet érni tablettákkal is – antihisztaminokkal vagy köptetőkkel -, ezek azonban tipikusan enyhébb mellékhatásokkal bírnak, mint például a szédülés vagy a hányinger.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik