Tudomány

Fuldoklik a magyar

A kánikula önmagában is veszélyes az emberi szervezetre, a párás levegővel társulva viszont még erősebben és több fronton képes ártani.

Az ember fuldoklik a nagy melegben, szakad róla a víz, enyhülésnek még reménye sincs – hetek óta érezzük ezt a magas páratartalommal kísért hőségben. Erős kettős, próbára teszi az embert.

Párologtatni az életben maradáshoz

Az emberi test belső hőmérséklete körülbelül 37,5 fok, az ettől való akár kicsi, de tartós eltérés már komoly problémákhoz, végső soron halálhoz vezet. Mint ahogyan a rövid ideig tartó, de jelentős kilengés is. Ezért alkalmaz a szervezet meleg ellen vízhűtést. A hőmérséklet emelkedése ugyanis izgatja a bőr hőreceptorait, amelyek jelzéseket küldenek a központi idegrendszernek. Az fokozott elválasztásra „utasítja” a verejtékmirigyeket, a bőr ereinek simaizomzatát pedig elernyeszti.

A verejték párolog, ez a bőr felületéről hőt von el, magyarul lehűti a kitágult érfalak miatt megnövekedett mennyiségű vért. Persze ez a módszer sem működhet a “végtelenségig”, a kánikula még az egészséges szervezetet is megviseli. Túlsúlyos emberekre, idősekre, gyerekekre és krónikus megbetegedésben szenvedőkre – főleg a szív és érrendszeri panaszokkal küzdőkre – pedig különösen veszélyes.


 Fotó: Thinkstock

A káros hatás fokozódik

Az elmúlt hetek esőzései miatt megnőtt a környezet páratartalma, így jóval nehezebb a párologtatás: hiába izzadunk, a nedves levegő sokkal nehezebben “veszi fel” a bőrünkön át távozni kívánó vizet. Ilyen körülmények között tehát a “vízhűtés” csak korlátozottan működik, ami nagyban növeli a hőség jelentette kockázatot. A párás környezet ráadásul ideális a gombák, atkák számára, de sűrűsödik a levegő pollentartalma is. Külön megnehezítve az asztmával és allergiával küzdők életét – mondta el a Hír24-nek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának pulmonológusa dr. Bohács Anikó.

Főleg nagyvárosokban okoz gondot ilyenkor, hogy a szennyező anyagok “megülnek” az apró vízcseppeken, nagyobb dózisban lélegezzük be őket. A párás meleg fokozottan meggyötri még az egészséges embereket is, de sajnos nem mindenki tekinthet apró kellemetlenségként erre az időszakra. Asztmás és krónikus légúti obstruktív (COPD) tüdőbetegek esetében állapotromláshoz vezethet, és különösen megviseli a gyermekeket, időseket. Az idős krónikus tüdőbetegek gyakorta szív és érrendszeri társbetegségekben is szenvednek, rendkívül megterhelő nekik a páradús meleg idő, számukra jelenti a legnagyobb kockázatot.

Túl kell élni

Magyarországon nincs hivatalos statisztika arról, hány haláleset köthető a párás, meleg környezethez mint ahogy arról sem, mennyiben növekszik ilyenkor az ellátásra szorulók száma. Ennek ellenére a szakorvos szerint magas a rizikófaktor. Nemzetközi tanulmányok egyértelmű összefüggést mutatnak a levegő páratartalma és a különböző asztmás, allergiás, akut tüdőproblémás betegek állapotának romlása között.

Környezetünktől nem tudjuk magunkat függetleníteni, legfeljebb védekezhetünk amennyire lehet. Bohács Anikó azt javasolja, lehetőség szerint kerüljük a fizikai megterhelést, az esti órákban sportoljunk, ügyeljünk a folyadék pótlására. Idős, beteg emberek inkább maradjanak otthon, de legalább a bevásárlással járó “cipekedésre” ne a legmelegebb déli órákban vállalkozzanak. Rövidesen vége lesz. Ha hihetünk a meteorológiának, a hét végétől megszűnik a csapadék, legalább a gyötrő párától megszabadulunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik