Tudomány

Óriás jéghegyek nyomait fedezték fel

Mély barázdákat vágtak az 1,2 kilométer mélyen található tengerfenékbe.

Jéghegyektől származó, mintegy 15 méteres barázdákat találtak az Északi-sarkvidéken, a tengerfenéken. A hatalmas jégtöredékek nyomainak hosszúsága eléri a négy kilométert is – közölte kedden a bremerhaveni Alfred Wegener Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet.

Az 1,2 kilométer mélyen lévő tengerfenéken látható barázdák az eddigi legrégebbi ilyen nyomok, amelyeket az Északi-sarkvidéken találtak. A jégdarabok valamikor az utóbbi 800 ezer évben súrolták a Grönland és a Spitzbergák közötti területet.

A jéghegyek nagy része a tenger felszíne alatt található, többnyire tömegük hetede látható a vízszint felett. A kutatók becslése szerint a barázdákat húzó jéghegy 1200 méteres lehetett. A mai legnagyobb jéghegyek maximum hétszáz méterig nyúlnak le a tengerbe.

A felfedezést olyan adatok szolgáltatták, amelyeket a Polarstern kutatóhajó gyűjtött még 1990-ben gyűjtött. Most viszont egy nemrég kifejlesztett technika segítségével a tudósok pontosabban ki tudták értékelni az információkat. Eredményeiket a Geophysical Research című szaklapban mutatták be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik