Tudomány

Elszigetelten élő bennszülöttekkel léptek kapcsolatba

Banánnal kínálták az esőerdőből előmerészkedő idegeneknek, akik rendkívül bizalmatlanok, mégis elfogadják a gyümölcsöt. Az esetről videó is készült.

Egy eddig teljes elszigeteltségben élő amazonasi bennszülöttcsoport és a jó szándékú külvilág első kapcsolatfelvételéről készült videofelvételt tettek közzé Brazíliában.

A brazil bennszülöttügyi hivatal, a Funai videóján az látható, amint a már ismert asaninka indiánok egy rövidnadrágos képviselője felkínál egy fürt banánt az esőerdőből előmerészkedett két idegennek, akiket a “Rio Xinane népeként” azonosítanak és akik a panó nyelvcsalád egy változatát beszélik. Az idegenek rendkívül bizalmatlanok, de aztán elfogadják a banánt, és visszaszaladnak vele az erdőbe.

Fotó: MTI/EPA/FUNAI

A videofelvétel valójában az elszigetelt őslakosok és az asaninka indiánok, illetve a Funai képviselőinek második, hosszabb találkozását rögzítette június 30-án. Az első közvetlen kapcsolatfelvétel június 26-án történt, és az még kurtább volt.

Az asaninkák azután hívták a helyszínre a hatóságok embereit, hogy az ismeretlen indiánok többször is megközelítették őket az Envira folyón keresztül, Brazília északi részén. A hivatal a panó nyelvjárásokat is értő tolmácsokat vitt magával. Brazil szakértők szerint a mintegy ötvenfős csoport Peruból, favágók és drogcsempészek elől menekülhetett Brazíliába. Az asaninka indiánok szerint az idegenek fejszéket, késeket és lábasokat akartak tőlük.

A Funai antropológusa, Terri Aquino szerint “ez a nép a technológiát keresi, amelyre szüksége van a belháborúkban és a nem őslakosokkal való kapcsolatokban”. Az izolált népcsoport tagjai elmondták, hogy nem őslakos emberek már többször is megtámadták őket, és többen közülük meghaltak influenzában és diftériában. A hatóságok ezért egy egészségügyi stábot küldtek közéjük, hogy kezeljék a betegeket.

Az őslakos népek jogaiért küzdő nemzetközi mozgalom, a Survival International “rendkívül aggasztónak” tartja az influenzával való fertőzöttség hírét, mert ez a járvány a múltban már egész törzseket irtott ki. Amazónia brazíliai részén él a világ legtöbb, a külvilágtól izolált népcsoportja. A Funai 77-re becsüli az ilyen közösségek számát, ezek létszáma 5-től 100 főig terjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik