Tudomány

Amőba falta fel a lány szemét

Óriási hiba volt hat hónapig szünet nélkül viselni ugyanazokat a lencséket.

Kontaktlencse viselésénél a legfontosabb szabály a higiénia: a lencsék rendszeres tisztítása, és ha már elhasználódtak, bizony újat kell venni. Különben bárki járhat úgy, mint a 23 éves tajvani lány, Lian Kao. Története elsőre rossz városi legendának tűnik, de megtörtént, és kontaktlencsét viselő emberek tízmillióit fenyegeti a veszély.

Vakságot okozhat

Lian hat hónapon keresztül megszakítás nélkül viselte ugyanazokat a lencséket, és a súlyos hibát még azzal is tetézte, hogy alvás és úszás közben sem vette ki őket. A lencse és a szem között kialakult oxigénhiány roncsolja a szaruhártya szöveteit és kitűnő élőhelyet nyújt a különböző baktériumoknak.

Még rosszabb, hogy remekül érzi magát itt az Acanthamoeba nevű egysejtű, amely baktériumokkal táplálkozik. A pusztuló hámszöveten keletkezett réseken a baktériumok egyre beljebb jutottak, megfertőzték a lány szemét. A táplálékot követő amőba pedig betetézte a szövetek roncsolását. A parazita megtalálható a talajban, a zuhanyzókban, a medencékben, a strandokon. Ha pedig megtalálja az ideális élőhelyet az ember szemén, ki is használja a lehetőséget. Ekkor alakul ki az Acanthamoeba keratitis, az amőba okozta szaruhártyagyulladás, ami akár vakságot is okozhat.

Alapszabályok

Tünetei könnyezés, szúró, égő érzés, az áldozatot bántja a fény, úgy érzi, mintha idegen test lenne a szemében. Szeme kivörösödik, homályosan lát. Immunhiányos betegeken a fertőzés az agyba is átterjedhet, ahol agyvelőgyulladás alakulhat ki. Meglepő módon az emberek sokszor ezen tünetek ellenére mégis későn fordulnak orvoshoz. Ám az élősködő azonosítása sem egyszerű feladat, a tünetekből kiindulva gyakran félre is kezelik.

Az orvosok most már Lian Kao történetét is felhasználják, hogy a világszerte 71 millió kontaktlencsét viselő ember figyelmét felhívják a megelőzés fontosságára. Alapvető fontosságú, hogy a lencsék ne érintkezzenek vízzel, tisztításuk csakis a kereskedelemben kapható tisztítószerekkel történhet. Emellett soha nem szabad viselni úszás, zuhanyzás közben, vagyis amikor a szembe édesvíz kerülhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik