Tudomány

A nők tényleg többet beszélnek?

Tesztelték a sztereotípiát.

Egyesek szerint a nőknek be nem áll a szája, mások szerint a férfiak az igazi pletykafészkek, míg megint mások nem hozzák összefüggésbe a kommunikációt a nemiséggel. Az igazi problémát az jelenti, hogy ezzel kapcsolatban mindeddig nem volt tudományos igényességgel elvégzett kutatás, hiszen az eredmények önbevalláson alapultak.

Nos, David Lazer, a bostoni Northeastern University professzora változtatott ezen, s a kutatásában résztvevők mindegyikére ráaggatott egy ún. “szociométert”, ami gyakorlatilag a száj lépésszámlálójaként funkcionált.

Az ekképp felszerelt kísérleti alanyokat két helyzetben próbálta ki: egyrészről egy konkrét probléma megoldása közben, másrészről egy munkahelyi ebéd során.

Bár a tanulmány bevallottan korlátozott, s folytatása teljes mértékben indokolt, annyi azért kiderült, hogy a beszédesség helyzetfüggő – míg feladat nélkül a nők (bár nem sokkal, de) valóban hajlamosabbak voltak a csacsogásra, addig a problémamegoldás során a nemek között nem mutatkozott különbség. Érdekes módon a férfiak annál jobban exponálták magukat, minél nagyobb volt a vizsgált csoport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik